Fiskehelseansvarlig Brit Tørud og veterinær Karoline Overn Sveinsson ved Veterinærinstituttet obduserer død villaks fra Enningdalselva i Østfold. Foto: Veterinærinstituttet

Fortsatt ukjent sykdom – oppdretterne bør kontakte fiskehelsetjenesten om de er bekymret

Sykdommen som har tatt livet av villaks fra Enningdalselva i Østfold er fortsatt ukjent. Oppdrettere som er bekymret bør kontakte fiskehelsetjenesten, forteller fiskehelseansvarlig Brit Tørud ved Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I slutten av mai fikk Veterinærinstituttet melding om død og syk fisk i Enningdalselva i Østfold. Fisken hadde ifølge Veterinærinstituttet tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.

Veterinærinstituttet melder på sine nettsider at de etter dette har fått meldinger om syk og død villaks med lignende symptomer i flere elver i forskjellige fylker.  

Lars Erik Rondestveit som er seniorinspektør i Mattilsynet, avdeling Østfold og Follo, forteller i samme melding at det er nomalt at noe villaks i en elv dør.

- Spørsmålet er imidlertid om det er snakk om et utbrudd av noe smittsomt og om fisken i de ulike elvene lider av det samme. Det jobber vi med å finne ut av, sier han i meldingen til Veterinærinstituttet.

Ukjent sykdom

Brit Tørud som er fagansvarlig fiskehelse, havbruk, villfisk og velferd ved Veterinærinstituttet, forteller til Kyst.no at det kun er snakk om utbrudd i Enningdalselva.

- I de andre elvene er det mer snakk om enkeltfunn av syk fisk. Det er flere elver ute ved kysten som har sett få eller en syk fisk, forteller hun.

Fagansvarlig Brit Tørud ved Veterinærinstituttet forteller at de ennå ikke vet hvilken sykdom det er snakk om. Foto: Veterinærinstituttet

Hun legger til at det snakk om fisk med sår og at de ikke har fått meldinger om mye syk fisk fra andre elver enn Enningdalselva. Videre forteller Tørud at de ennå ikke vet hvilken sykdom det er snakk om.

- Vi har ikke funnet noen tegn til noen av de kjente smittsomme sykdommene eller listeførte sykdommene, understreker hun.

Forstår at oppdrettere er bekymret

Tørud presiserer at de ennå ikke har gjort funn som forklarer hvorfor fisken blir syk, og at hun samtidig forstår at oppdretterne har bekymringer om dette er noe som kan smitte på deres fisk.

- Vi vet ikke om dette er noe som er en fare for oppdrettsfisken, men vi vet heller ikke det omvendte.

Tørud forteller videre at oppdrettere som er bekymret bør kontakte fiskehelsetjenesten. Hun legger til at det er knyttet usikkerhet rundt om de får vite hva årsaken til sykdommen er.

- Akkurat som det er i oppdrett så vet vi ikke om vi klarer å løse problemet. Så lenge dette pågår vil vi følge med og gjøre undersøkelser som vi mener er riktige og nødvendige, sier hun avslutningsvis.