Gå til innhold

Nytt fra MSD Animal Health på Aqua Nor

Annonsørinnhold fra MSD Animal Health
Dafydd Morris er godt fornøyd med lanseringen av en rekke nye produkter under Aqua Nor i år
Dafydd Morris er godt fornøyd med lanseringen av en rekke nye produkter under Aqua Nor i år

- Vi hadde en stor stand på Aqua Nor og lanserte en rekke interessante produkter, blant annet det vi mener er markedets beste automatiske luseteller og et revolusjonerende digitalt målebrett.

Miniseminarer og økt satsing i Nord og Midt var andre nyheter, forteller Dafydd Morris, leder for MSD Animal Health Norge.

MSD-konsernets satsing på lakseoppdrett styres fra Norge. MSD Animal Health Norge er en del av det globale farmasøytiske selskapet Merck Inc. kjent som MSD utenfor USA og Canada. Selskapet er kjent for vaksiner, lusemidler og andre legemidler, men har den siste tiden lansert flere produkter som skal gi bedre fiskevelferd og gjøre arbeidsdagen enklere for oppdrettere og fiskehelsepersonell. - Økt fiskevelferd er det viktigste temaet vårt. Gode vaksiner gjør at fisken holder seg frisk og er et velferdstiltak i seg selv. Men det er mye mer man kan gjøre for at laksen skal ha det bra, bli mindre stresset og føle mindre smerte. Sedasjon, som betyr lett bedøvelse, er blant disse, sier Morris.

Chris Beattie fra MSD Animal Health Ventures med modellen av Falcon. Målet vårt med Falcon er at oppdretterne skal få oversikt over lusesituasjonen på en enklere og sikrere måte.
Chris Beattie fra MSD Animal Health Ventures med modellen av Falcon. Målet vårt med Falcon er at oppdretterne skal få oversikt over lusesituasjonen på en enklere og sikrere måte.

Nyhet: Falcon luseteller

Lusetelleren «Falcon» ble lansert på Aqua Nor, der MSD Animal Health hadde utstilt en modell i ¼- størrelse. Falcon er en robust automatisk luseteller som med anerkjent teknologi teller antall lus på laksen.

- Kort fortalt så ønsket vi å lage markedets beste luseteller. Det mener jeg vi har klart! Vi kunne nok lansert den tidligere, men vi har ventet helt til den har det høye nivået som vi mener er nødvendig.

Det er ikke spart på noe i utviklingen av Falcon. Idéen er norsk, og selve utstyret er laget av norske bedrifter med lang erfaring fra subseateknologi benyttet under tøffe forhold i Nordsjøen. For alle de ulike komponentene har MSD Animal Health valgt leverandører fra øverste hylle.

- Linsene til kameraene er levert av en amerikansk produsent som blant annet bidro med leveranser til NASAs Hubble-teleskop, det mest avanserte teleskopet produsert for å utforske verdensrommet. Vi har virkelig kunnet velge de beste. Det er en av fordelene med å ha et sterkt internasjonalt konsern som eier, vi kan prioritere kvalitet og langsiktighet, forteller Morris.

Programvaren for å gjenkjenne lus i ulike stadier har gjennomgått måneder med tilpasning og forbedring. I dette arbeidet har akvakultur-studenter vært involvert i tolkningen av bildene og oppbyggingen av databasen.

Videre har MSD Animal Health sørget for at Falcon har ekstremt høy oppetid.  Informasjon sendes kontinuerlig til en database med alarmsystem, slik at det blir registrert umiddelbart om utstyret av en eller annen grunn ikke skulle fungere optimalt. Det gir kundene en trygghet for at Falcon er den rette lusetelleren å satse på.

 

Kristian Straume-Lie fra Biomark og Niels-Petter Maaseide fra MSD Animal Health viser frem det nye digitale målebrettet.
Kristian Straume-Lie fra Biomark og Niels-Petter Maaseide fra MSD Animal Health viser frem det nye digitale målebrettet.

Biomarks nye målebrett

I desember i fjor kjøpte MSD Animal Health Antelliq, som er verdensledende på digital overvåkning av dyr innen identifikasjon, monitorering og sporbarhet.  Datterselskapet Biomark er spesialisert på fisk og har en rekke interessante produkter.

Under Aqua Nor var Biomark en del av MSD Animal Healths stand og presenterte da et nytt målebrett for fisk.

- Målebrettet er utrolig enkelt i bruk og skal digitalisere innsamling av data. Det er bare å legge fisken opp på brettet og så er det sensorer som automatisk registrerer lengde og sender det til et dataprogram. Systemet kan også brukes på vekt og PIT-tag, og man kan legge inn flere parametre som er skreddersydd for ulike behov

Lars Speilberg i ScanVacc holdt seminarer om sedasjon ved termisk avlusning
Lars Speilberg i ScanVacc holdt seminarer om sedasjon ved termisk avlusning

Miniseminarer

MSD-konsernet har mer enn 70.000 ansatte og verdensledende kompetanse innen medisin, med blant annet utvikling av legemidler og vaksiner til mennesker og dyr. Kunnskapsoverføring er en del av virksomheten, og på Aqua Nor arrangerte MSD Animal Health derfor en rekke miniseminarer.

- På Aqua Nor holdt Lars Speilberg i ScanVacc seminarer om sedasjon ved termisk avlusning, som viste hvordan lett bedøvelse kan gjøre håndteringen mindre stressende og mindre smertefullt for laksen. Det er en rekke forskningsrapporter som også viser dette.

Et annet populært miniseminar ble holdt av Chris Beattie og Kim Levik som presenterte lusetelleren Falcon.

- Kontroll på lusesituasjonen koster norske oppdrettere flere milliarder kroner årlig. Det er viktig å på best mulig måte overvåke lusesituasjonen, og målet vårt med Falcon er at oppdretterne skal få oversikt på en enklere og sikrere måte.

Roar Olsen og André Bratland er nye medarbeidere hos MSD Animal Health
Roar Olsen og André Bratland er nye medarbeidere hos MSD Animal Health

Åpner nytt kontor og har nye ansatte til utvidet satsing

MSD Animal Health har utvidet teamet i Norge og åpner snart et kontor i Trondheim i tillegg til å ha kontor i Bergen og Drammen. Dette for å gi kundene over hele landet ekstra god service. Nå har Roar Olsen begynt som Key Account Manager for å styrke tilstedeværelsen i Nord, og han får kontor i Trondheim sammen med sin kollega Trond Hansen. André Bratland har begynt som kundeansvarlig i Sør.

- Vi er meget fornøyde med å ha Roar Olsen og André Bratland med på laget. De er allerede på plass og besøker i disse dager de første kundene, sier Dafydd Morris.

Ny avdeling for utstyr

Selv om MSD Animal Health er mest kjent for legemidler og vaksiner, har konsernet en stor avdeling for innovasjon og produktutvikling som går utover de tradisjonelle legemiddelproduktene. Denne satsingen har blitt utvidet betydelig for lakseoppdrett. - Vi har både foretatt oppkjøp av produkter og selskaper som Scan Aqua og Biomark, samt lansert egenutviklede produkter som lusetelleren Falcon og en vaksinasjonsapp. MSD har som mål å være en god og langsiktig samarbeidspartner for norske oppdrettere og fiskehelsepersonell. Da er servicearbeidet en viktig del, avslutter Dafydd Morris.

Har du en sak du
vil tipse oss om?