Lus Grieg Seafood.

- Lusesituasjonen i Nord-Trøndelag er presset

En del av anleggene nord for Vikna i Nord-Trøndelag har kommet seg under tiltaksgrensen, men situasjonen er fremdeles svært presset, melder distriktssjef, John B. Falch i Mattilsynet.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Flere oppdrettere har lusenivåer langt over tiltaksgrensen. Foto: NINA

Nærmere en uke etter at lokalavisen i Namdalen meldte om en luseeksplosjon i regionen, er situasjonen fremdeles svært presset. Flere oppdrettere har allerede begynt utslaktingen, mens andre jobber nå knallhardt for å komme seg under tiltaksgrensen.

- I dag kommer de oppdaterte lusetallene for uke 35. Der vil vi nok se spor av den situasjonen som vi har hatt her, forteller distriktsjef, John B. Falch i Mattilsynet.

Les også: Alvorlig lakselussituasjon i Vikna

Selv om en del av oppdretterne nå har begynt utslakting av merdene sine, forteller Falch at det fremdeles er et lys i enden av tunnelen for noen.

- Av de anleggene som vi tidligere har varslet vedtak imot er alle sammen kommet seg under tiltaksgrensen i etterkant av det varselet om tvangsmulkt. Alle disse varslene har dermed bortfalt. Unntaket er vedtaket som vi gjorde overfor en lokalitet som heter Høgsveen hos Emilsen Fisk. Der er og har de vært i ferd med avluse nå i helgen og vi skal ut på tilsyn der på torsdagen.

Kostbart

Oppdretterne jobber nå på spreng for å ned lusenivåene. Foto: Elisabeth Nodland

For oppdretterne som ikke klarer å redusere lusenivåene til under tiltaksgrensen venter det varsel om avlusing og tvangsmulkt. Dersom situasjonen ikke blir bedre kan oppdretterne vente seg et varsel om utslakting. Tvangsmulkten innebærer dagbøter som er justert for forventet tilvekst eller verdiøkning i merdene. Det kan bety bøter på flere tusen kroner dagen for oppdretterne.

Sinkaberg-Hansen er blant oppdretterne som er hardest rammet i regionen.

- Vi har vært ute på en lokalitet hos Sinkeberg-Hansen på Helligholmen. Der gikk det ut en tilsynsrapport med varsel om vedtak om avlusing og varsel om vedtak om tvangsmulkt. Der er de nesten på fire gangeren av grensen og ca 4,5 når det gjelder kjønnsmodne lus.

Oppdretterne som har fått varsel om avlusing om tvangsmulkt har likevel ikke gitt opp. De fleste kjemper nå med nebb og klør for å komme seg under tiltaksgrensen.

- Det drives fortsatt intensiv behandling, men det er fortsatt høye sjøtemperaturer og jeg tror det vil holde seg et stykke ut på høsten slik at de vil ha behov for å gjøre tiltak jevnlig for å holde seg under tiltaksgrensen.

- Det er med andre ord en ganske presset situasjon nord for Vikna nå, meddeler Falch.

Spyling har foreløpig ikke gitt betydelig resultat. Foto: Nofima

Variert behandling

Oppdretterne bruker nå alle virkemidler for å få lusenivåene ned til et akseptabelt nivå. Effekten av tiltakene er imidlertid varierende.

- Oppdretterne oppgir effekten av spyling som ganske varierende. Noen er veldig godt fornøyd, mens andre synes ikke det står til forventingene. Om det skyldes en ikke effektiv nok oppsamling av avspylt lus eller hva det er, vet jeg ikke, men det er en del diskusjoner rundt dette nå.

- Det er også noen som har klart å holde seg ganske lenge på rett side av lusegrensen med berggylt og forskjellig leppefisk, forteller distriktssjefen.

Usikker resistenssituasjon

Falch er derimot mer usikker på hvordan resistenssituasjonen er hos de forskjellige oppdretterne.

- Vi har ikke fått sett noen resultater av resistenstester enda. Vi tok ut resistensprøver i går på Stokkholmen øst, men vi har foreløpig ikke etterspurt resistenstester hos noen andre. Dette er noe som de plikter å ha kontroll på selv i forbindelse med evalueringen av hver lusebehandling som de gjør.

- Vi har foreløpig ikke vurdert det som rett tidsbruk å hente ut flere resistensprøver på generelt grunnlag, forteller Falch avslutningsvis.

Les også: Oppdretterne går med på brakklegging