Salma logo

Salma kan bli kåret til beste oppfinnelse siden 1980

Forskerne kjølte ned fisken mens den ennå levde. Resultatet av forskningen ble salgssuksessen Salma-laksen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For 19 år siden jobbet en gruppe forskere på Norges Landbrukshøgskole med å løse problemet med at det var veldig varierende kvalitet på laksen i oppdrettsnæringen.

Det var altfor mye dårlig fisk i butikkene og noe av årsaken var dårlig nedkjøling av slaktet fisk, skriver Aftenposten.no. Per Olav Skjervold, Stein Olav Fjæra, Olav Svendsen og Jan Ove Molandstø tok utgangspunkt i at fisken er vekselvarm. De tenkte at hvis de kunne kjøle den ned før den ble slaktet så ville kvaliteten bli bedre.

Fortsatte å forske

- Dette ga svært gode effekter. Når den ble kjølt ned ble den heller ikke så stresset og de innså at man kunne slakte fisken før den gikk inn i rigor (dødsstivhet), forteller Eirik Selmer-Olsen i Tines forskningsavdeling.

Han skryter av forskerne som ikke bare sa seg fornøyd med å ha funnet ut at fisken burde kjøles ned før den ble slaktet.

Resultatet ble et produkt med høyere kvalitet og lengre holdbarhet. Salmaen har blitt trukket frem som en av de største nyvinningene innen norsk matindustri de siste tiårene.

Salma eies i dag 100 prosent av Bremnes Seashore AS. Tine solgte seg ut av selskapet 17. februar i år.

Bli med å kåre Norges beste oppfinnelse siden 1980