Vil at ungdom skal spise mer blåskjell
Blåskjell, sammen med chili, hvitløk, karri og andre spennende smaker, skal få unge mennesker til å spise mer av disse små godbitene, skriver Eksportutvalget for fisk.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
-I disse dager kjører vi i gang med en ny Moules-kampanje i Norge, forteller Karin Olsen i Eksportutvalget for fisk. Moules er betegnelsen på enkle, internasjonale blåskjellretter som tar kort tid å lage.
Hovedinnholdet i markedsaktiviteten er å servere slike retter av Norske Dyrkede Blåskjell der unge mennesker samles. Hovedtyngden av aktivitetene vil skje på Østlandet, men det vil også skje ting rundt Bergen og Stavanger i løpet av våren.
-Vi ønsker at nordmenn skal få øynene opp for blåskjell. Variasjonsmulighetene er mange og vi legger vekt på vise hvor enkelt det er å tilberede blåskjell. Så lar ungdommene få smake på rettene slik at de selv kan bedømme om de liker det. Det er mange som aldri har smakt blåskjell i Norge og tror at de ikke liker det. Det er da hyggelig å konstatere at de aller fleste blir positivt overrasket og ber om en smakeprøve til, sier Olsen.
Det langsiktige målet er at Moules skal bli like populært i Norge som hos våre europeiske venner. At blåskjell er god mat og er lett å lage har utlendingene skjønt for lengst. Der er Moules for lengst blitt et begrep. I Beneluxlandene holdes det f.eks egne Moules-festivaler når blåskjellsesongen åpner. Det sier litt om hvor populær slik mat er i disse landene.
Vi har et stykke igjen før vi spiser like mye blåskjell som resten av Europa. I Belgia spiser man vært år mellom 4-5 kg blåskjell i gjennomsnitt per person. Her i landet spiser vi foreløpig beskjedne 165 gram per person. Men flere og flere får smaken på de velsmakende skjellene her i Norge og konsumet stiger for hvert år.