Kongsbakken-elev, Brage Bolstad Andreassen, besøkte forrige uke Norges Fiskerihøgskole. Her på laboratoriet med førsteamanuensis Tore Seternes. Foto: Andreas Skagøy.

18-åring drømmer om eget oppdrettsanlegg

Videregående-elev Brage Bolstad Andreassen er allerede på vei mot sin drøm om eget oppdrettsanlegg. Veien dit går via UiT Norges arktiske universitetet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det skriver UiT Norges arktiske universitetet.

Mange skoleelever vet ikke hva de skal bli når de blir store. Men Brage Bolstad Andreassen har bestemt seg for lenge siden: han vil eie og drive sitt eget oppdrettsanlegg. Bolstad Andreassen går på realfagslinja på Kongsbakken, men har allerede begynt med å skaffe seg kontakter i fiskeri- og oppdrettsnæringen. Tidligere i år var han på UiT konferansen Håp i Havet og i forrige uke fikk han besøke Norges Fiskerihøgskole.

Nyttige erfaringer

– Jeg er fortsatt ganske ung, men ser ikke det som en unnskyldning for ikke å starte på stegene for å oppnå målet, sier Bolstad Andreassen.

– Fisk er fremtiden, mener Brage Bolstad Andreassen. Her holder han en lakseyngel som han skal ta blodprøve av. Foto: Andreas Skagøy.

Han forteller at han allerede har startet med å tilegne seg verdifulle erfaringer, og nettopp erfaringer tror han blir en viktig faktor for å kunne lykkes.

– Jeg har i første omgang satt meg mål om å få erfaringer fra alle sidene av norsk fiskerinæring, grovt sett. Jeg har startet med å se på havfiske, og var så heldig å få være med på en fiskebåt gjennom hele påskeferien tidligere i år. Det var utrolig spennende, forteller den entusiatiske 18-åringen til UiT.

Han har også planer nå før sommerferien om å få praksis hos Halvors Tradisjonsfisk – et Tromsø-firma som har hatt stor suksess rundt foredling av torsk. I tillegg har han hatt en god dialog med flere aktører i oppdrettssektoren angående et trainee-program og sommerjobb.

Fiske-forsker for en dag

Forrige uke fikk Brage være forsker for en dag sammen med førsteamanuensis Tore Seternes og masterstudent Andreas Skagøy fra Norges Fiskerihøgskole.  Han fikk bli med til Havbruksstasjonen i Kårvika hvor han blant annet fikk se på oppdrett av steinbit og snøkrabbe, og høre om mastergradsoppgaven til Andreas som forsker på viktigheten av omega-3 i laksefôr.

Brage jobber i vei på laboratoriet. Foto: Andreas Skagøy.

– Det var veldig spennende og lærerrikt å være med, forteller Brage. – Vi tok blodprøver av fisk. I tillegg dissekerte jeg også lakseyngel og studerte dette. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å få være med.

Masterstudent Andreas Skagøy syns det var flott å ha med Brage.

– At Brage har en sterk motivasjon allerede gir ham et fantastisk utgangspunkt! Engasjement er helt avgjørende dersom man ønsker å få mest mulig ut av studietiden sin, sier Skagøy. Han tror at Brage kommer til å trives på Fiskerihøgskolen hvis han søker der. Fiskerihøgskolen er et spennende og inspirerende sted å være, et institutt fyllt av mennesker med et sterkt engasjement for studentene, forskningen og samfunnet forøvrig, sier Skagøy som er inne i sitt femte og siste år av utdanningen i akvamedisin.

Sjømat burde bli et hurtigmat tilbud

Brage mener at fisk er fremtiden, og han har mange gode idéer.

– Jeg syntes det er på høy tid at sjømatnæringen erobrer hurtigmatsektoren, sier 18-åringen. Han mener at sjømatnæringen er fraværende fra denne sektoren idag. – Det finnes omtrent ikke et gatekjøkken her i landet som serverer produkter av fisk eller sjømat. Dette til tross for at «fish and chips» var overalt for mindre enn 40 år siden i Storbritannia.

Den ivrige 18-åringen planlegger å søke på Fiskerihøgskolen, men først må han bli ferdig på videregående skole, skriver UiT.