Polar Quality, daglig leder Ole Kristian Kjellbakk. Foto: Nordland Fylkeskommune.

- 2016 blir et vanskelig år

Eksportselskapet Polar Quality fikk i 2015 en rekordomsetning og har på syv år nær firedoblet inntektene. Men selskapet opererer i en bransje der marginene er svært små, så for 2016 forteller daglig leder om et meget vanskelig år på grunn av de veldig høye prisene og et ekstremt svingende marked.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Omsetningen for 2015 endte på 894,1 millioner kroner, og et driftsresultat på 10,4 - altså ca 1 %.

Nøkkeltall for Polar Quality AS.

Polar Quality sjef Ole Kristian Kjellbakk sier til kyst.no at det er et greit resultat, men mener selv at selskapet burde hatt noe større margin.

De siste 10 årene har marginene svingt rundt 1 % med 2012 som beste år, da den var  1,7 %.

- Historisk så er vi fornøyd totalt sett, konstaterer han.

Selskapet har imidlertid hatt en jevn vekst i mange år, og siden 2008 da omsetningen var på 228 millioner og den kraftige veksten begynte, har man frem til 2015 nær firedoblet. Bare fra 2014 økte den med nær 150 millioner kroner.

Eksportselskapet nærmer seg en milliard i omsetning og kan vise til et godt resultat i 2015. Foto: Polar Quality.

- Årsaken til denne veksten er økte priser, men også volumøkning på 14-15 prosent. Det er ny omsetningsrekord for oss. Resultatmessig har vi vært på samme nivå før, forklarer Polar Quality-sjefen.

Utfordrende marked

Men på tross av økt omsetning, falt driftsresultatet med 1,2 millioner til 9,3 millioner.

- Det har vært en høyere pris på innkjøp og samme margin på salg, som har gjort at driftsresultat har falt, forklarer han kort.

Han sier at 2016 blir et meget vanskelig år med veldig høye priser og ekstremt svingende marked.

- Vi har satt sammen og investert i eget salgsselskap i India som vi har brukt mye tid og penger på, samt at vi har en egen foredlingslinje. Vi har også satset mer på hvitfisk-markedet i år og kommer til å fortsette enda sterkere med det fremover, sier han.

Selskapets største aksjonær er Salten Aqua Invest AS , som ikke tok noe utbytte fra selskapet i 2015.

  • Polar Quality AS ble etablert i 2002 når en gruppe laks- og ørretprodusenter gikk sammen og finansierte et eksport selskap.
  • I begynnelsen var handelen sporadisk men fra 2003 handlet selskapet kontinuerlig og hadde 2 ansatte. Selskapet har vokst gradvis og har nå 8 ansatte lokalisert i Sjøgata i Bodø.