Prosjektleder for KABIS Sigurd Handeland. Foto: Andreas R. Graven

55 millioner til prosjekt for havbruksvekst i Hordaland

Prosjektet «Kapasitetsløft for bærekraftig og innovativ sjømatproduksjon», KABIS, med et budsjett på 55 millioner kroner som skal ifølge Uni Research bidra til ny kunnskap og innovasjon innen lukket produksjonsteknologi for oppdrettsnæringen i Hordaland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge en sak på Uni Research sine hjemmesider, omfatter millionene både bidrag både av offentlige midler, midler fra næringen selv og med egeninnsats fra forskningsaktørene i prosjektet.

Det går over seks år og ledes av Uni Research, som får inntil 30 millioner kroner fra Forskningsrådets program FORREGION. Med seg i prosjektet har de også mange lokale samarbeidpartnere.

– Oppdrettsnæringen har et potensial for betydelig vekst i Hordaland, dette er det tyngste oppdrettsfylket. Men veksten har uteblitt de siste årene på grunn av miljøutfordringer som også gir økonomiske konsekvenser. For å få utløst vekstpotensialet, trenger næringen å styrke sin kunnskap og kompetanse til å ta i bruk mer miljøvennlige produksjonsmetoder, sier forskningsdirektør Hans Kleivdal i Uni Research i saken på deres sider.

Kleivdal understreker at KABIS både skal bidra til at næringen både kan omstille seg, få kontroll med miljøutfordringene og produsere mer økonomisk og bærekraftig.

 Prosjektet KABIS får støtte fra Forskningsrådets FORREGION-program. forskningsdirektør Hans Kleivdal (t.h) i Uni Research deler ut blomster til (f.v) seniorrådgiver Tor Solberg, prosjektleder Sigurd Handeland og forskningskoordinator Dominique Durand. Foto: Andreas R. Graven.

- RAS sentralt

For å få til bærekraftig vekst i Hordaland, har KABIS-prosjektet som mål å  å løse flere av utfordringene som industrien selv har definert. De tre mest sentrale utfordringene listes slik:

*Utvikle ny kunnskap og teknologi som fremmer miljøvennlig produksjon av laksefisk.

*Mobilisere ny kunnskap for å optimalisere produksjon i RAS og S-CCS.

*Forenkle opptak og bruk av nye forskningsresultater og produksjonsprosesser i næringen.

– Vi skal øke forskningsaktiviteten kraftig på bærekraftige løsninger for havbruk, og oppdrettsnæringens spesielt. Her blir resirkuleringsfasiliteter sentralt, sier prosjektleder Sigurd O. Handeland i Uni Research i saken.

De ønsker å få til blant annet et samarbeid på RAS med UiB.

- Studentene skal få muligheten til å jobbe i et RAS-laboratorium og nye hovedoppgaver skal utvikles i et tettere samspill med bedriftene. Dermed styrker vi også utdanningsløpet til sivilingeniørstudiet ved UiB, vi skal bygge et nytt miljø i vår region, sier Handeland.

I november åpnet også Ilab et nytt RAS-anlegg for forskningsformål. Les mer om dette her.

Mer teknologisk kompetanse

Satsingen på Bærekraftig havbruk i Uni Research understrekes gjennom at selskapet sammen med UiB opprettet et forskningssenter (Centre for Sustainable Aquaculture Innovations) i 2016, der målet både er å styrke den teknologiske utviklingen, som griper inn i samspillet med den biologiske forskningen ved senteret.

Aktiviteten støtter ifølge instituttet også opp under Uni Research sin tverrfaglige selskapssatsing som er under utvikling med arbeidstittel «Roadmap to Sustainable Aquaculture».

  • KABIS er særlig rettet mot selskaper som jobber for å utvikle og drifte nye, og mer bærekraftige oppdrettssystemer.
  • Partnere i prosjektet er : Lerøy Seafood Group ASA, Grieg Seafood ASA, Marine Harvest, Bremnes Seashore, Hardingsmolt, Sævareid Fiskeanlegg, Blom fiskeoppdrett, Linga laks, Eide fjordbruk, Ecomerden og Merdslippen.