Fartøyet «Ayla» ute på oppdrag der den utfører spyling på nøtene til oppdrettsanlegg. Foto: Yatek.

- 70 % av omsetningen vår er notspyling

Serviceselskapet Yatek er nå midt i høysesongen, og kan vise til jevn omsetning de siste årene. 70 % av inntektene kommer fra notspyling. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Yatek AS er basert i Leirvik i Sogn, Hyllestad kommune, og tilbyr service og utfører oppdrag innen havbruk og andre næringer. 

Selskapets omsetning kom i 2017 på 5,2 millioner, på lik linje som året før. Driftsresultatet var 907 526 kroner i 2017, som er en liten nedgang fra litt over en million kroner i 2016. 

- Gjør det meste 

Daglig leder Øyvind Høie sier at serviceselskapet i hovedsak driver med spyling av nøter.

- Spyling av not utgjør nok 70 % av omsetningen vår. Andre oppdrag vi kan bistå med er skiftning av nøter, utsett av nye og ta opp gamle nøter, forteller han.

Øyvind Høie, daglig leder i Yatek sier 70 % av omsetningen til selskapet kommer fra notspylings-oppdrag. Foto: Yatek.

Selskapet bistår også ved avlusingsoperasjoner, og har lettere fortøyningsoppdrag.

- Vi gjør egentlig det meste av operasjoner som skjer på et oppdrettsanlegg, forklarer han.

Yatek har også en del andre typer oppdrag for entreprenører, kraftselskaper og noen ganger for kommuner, der de arbeider med vannledninger, inntaksledninger og kabler etc. 

Høysesong

Det er tre ansatte i selskapet, i tillegg har de en del tilkallingsvikarer som han opplyser er personer fra oppdrettsnæringen og fra oljenæringen som har friperioder.

- Vi har oppdrag hele året, men hovedtyngden av spylingsoppdragene er om sensommer/høst som er høysesong, sier Høie. 

Nøkkeltall for 2016 og 2017:

To fartøy i drift

Yatek har to fartøy, det ene heter Ayla og er en 15x7,5 m arbeidsbåt som er bygd i 2017.

- Denne båten er brukt til spyling, siden man har mulighet for å bo om bord og har alle fasiliteter. Den har også stor kran og bra med dekksplass. Så har vi en ferje på 15x7 meter som er brukt til andre oppdrag, forteller han.

Året 2018 mener Yatek-sjefen har hatt en veldig treg start, ettersom det var veldig kalde temperaturer i sjøen, som førte til mindre groe enn ett «normalår». Men ting er blitt bedre utover sommaren og høsten. 

- Vi har brukt en del tid og ressurser på kursing /sertifikater til de ansatte. Det er også brukt tid på kvalitet- og sikkerhetssystemer for å imøtekomme myndighetskrav og kundekrav. Vi hadde revisjon i Global Gap og det gikk veldig bra siden vi hadde systemene på plass, sier Yatek-sjefen. 

Hvorfor Yatek? 

Firmanavnet Yatek er ingen tilfeldighet, skal vi tro sjefen selv. Det er nemlig flere grunner til at bedriften landet på akkurat dette navnet.

- Vi kjører Yanmar spyler så bokstavene YA måtte være med. Jeg har også en datter som heter Ayla som også har AY i navnet. Det var jo flere forslag som kom inn blant annet Yanett, Yanot osv, men vi havnet på Yatek, forklarer han.

Selskapet ble stiftet i 2015 av familien Høie som 75 % av aksjene i selskapet fordelt på tre personer, i tillegg har Aria invest 25 % av aksjene.

- Alle aksjonærer har lang fartstid innen havbruk. Jeg har jobbet i Marine Harvest i 25 år blant annet, sier Høie.

Yatek AS

  • Er basert i Leirvik i Sogn, Hyllestad kommune. 
  • De tilbyr service og utfører oppdrag innen havbruk og andre næringer.
  • Selskapet ble stiftet i 2015.

Han påpeker at selskapet nå er midt i høysesong.

- Resultatet vil nok bli ganske likt som i 2017 eller noe bedre. Så langt ser det ok ut, forklarer han til Kyst.no.

Fokus på sikkerhet og god drift

Yatek har flere mål fremover og ett av de viktigste er å hele tiden kunne unngå driftsstans på fartøy og utstyr.

- At det skal være trygt for de ansatte er også en prioritet for oss. Vi har også som mål og få flere kunder. Vi har en del formell/uformell kontakt med andre aktører som vi kan samarbeide med. Vi søker også flere faste kontrakter og det vil være ett mål i 2018/2019, legger han til.