Bjørnar Flem er prosjektleder i Artec Aqua AS, og leder arbeidet med Cermaq Forsan-anlegget. Foto: Anders Thyri

8000 kvadratmeter med smolt

Artec Aqua AS gjør en av sine største totalentrepriser når de til høsten avslutter det gigantiske Cermaq Forsan anlegget som får en kapasitet på 12,2 millioner smolt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produksjonen ved anlegget er allerede i gang – før planlagt oppstart.

- Første batch med egg kom inn i anlegget 17. mars, og tilveksten i starfôringsavdelingene viser per dato «all time high», forteller en entusiastisk Bjørnar Flem som er prosjektleder fra Artec Aqua. Entreprisen er fordelt på to leverandører, en for bygg og en for produksjonsprosessen – i tillegg til en grunn-entreprise. Artec er ansvarlig for prosjektering og levering av selve produksjonen ved anlegget.

- Cermaq planla opprinnelig for en produksjon på 8,4 millioner smolt ved anlegget, men har nå fått tillatelse til å produsere 12,2 millioner pr. år. Dette fordi kapasiteten er økt betydelig som følge av endringer gjort i prosessdesignet, sier Flem.

Det nye anlegget i Forsan er 8000 kvadratmeter stort, og skulle etter planen overleveres den 13. november. Byggetiden er imidlertid kortet inn, takket være en ivrig byggherre, mange dyktige entreprenører og ikke minst godt samarbeid på byggeplass.

Fleksibilitet

- Det er slutt på den tiden da det var smoltutsett to ganger i året – vår og høst. Nå blir dette en stadig mer kontinuerlig produksjon, og det setter større krav til produksjonsprosessen, forklarer Bjørnar Flem, og legger til at nøkkelord er fleksibilitet og vannkvalitet.

- Vi har i samarbeid med oppdragsgiver utarbeidet et konsept som innebærer stor grad av fleksibilitet. Mye av utstyret som brukes er produsert og levert av oss, og noe er kjøpt inn av underleverandører, forteller Bjørnar Flem. Han sier at de også knytter til seg underleverandører på spesifikke entrepriser der de har behov for det.

- For eksempel er elektro og automasjonsinstallasjonene i slike anlegg svært omfattende. Det samme gjelder rør. På noen områder bruker vi underleverandører som da blir en del av vår entreprise, sier han.

Det er travle tider for Artec Aqua. Selskapet fikk ett av sine beste år i fjor, og øker antall ansatte.