Erlend Sødal, administrerende direktør i Skretting

– El Niño påvirker hele næringen

Statlige meteorologiske institusjoner i USA og Australia har de seneste ukene advart om at værfenomenet El Niño vil kunne bli den sterkeste på nesten to tiår. Fenomet kan gi utslag og påvirke både råstoff-tilgangen og laksefôrprisen i verden. Skretting-sjef sier det må kunne forventes at prisene på fiskemel går opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

Vi snakker nemlig om anchoveta-fisken også kjent som ansjosen. Ansjos er råstoff for Perus fiskemelproduksjon. Peru står alene for rundt 20 prosent av verdens fiskemelproduksjon.

Dersom det blir en «kollaps» av anchoveta-fisket utenfor Peru, vil det medføre knapphet på fiskemel og fiskeoljer på verdensmarkedet, noe som igjen betyr knapphet på fôr til akvakultur, tror flere sentrale forskere.

Erlend Sødal, administrerende direktør i Skretting. Foto: Skretting

Kyst.no har tatt kontakt med fôrselskapet Skretting som sier at værfenomet El Niño påvirker hele næringen.

- Heldigvis har vi kunnskap som gjør oss mindre avhengige av fiskemel nå enn tidligere. Fra i toppårene å bruke 30 prosent fiskemel i våre dietter, er vi nå i overkant av 10 prosent i gjennomsnitt, sier Erlend Sødal, administrerende direktør i Skretting.

Les også: El Niño kan føre til betydelig reduksjon av kvoter - Om nødvendig kan vi gå under 10 prosent i diettene, påpeker Sødal.

Han sier at Skretting Norge er dekket ved prisede og uprisede kontrakter fremover, og vil derfor ikke påvirkes i stor grad.

- Vi er kontinuerlig i markedet. Vi har rom i våre dietter å endre på forbruket av de forskjellige råvarer. Dersom endringer skjer vil dette alltid skje i samråd med våre kunder.

- Hvordan vil El Niño slå ut på fôrprisene?

- Det må kunne forventes at prisene på fiskemel går opp, sier han.

Stor usikkerhet om fiske

- Den ferskeste meldinger fra Peru er at der er usikkerhet om biomassen og hvorvidt den lar seg fiske. Forsøksfiske vil bli gjennomført medio oktober. Dersom det blir en kvote så ventes den å bli lav, opplyser Sødal.

Hvordan er råvaretilgangen for Skretting nå?

- Det er åpenbart at tilgangen på marine proteiner og fett har vært og vil være utfordrende i tiden fremover. Vi gjør vårt ytterste for å sikre fiskemel og fiskeolje. Skretting har en profesjonell innkjøpsorganisasjon som kontinuerlig er i markedet for å sikre råvarene.

Han sier at selskapet ikke har redusert forbruken av marine proteiner og fett grunnet situasjonen i Peru.

- Det arbeides kontinuerlig for å se inn i muligheter for leveranser fra nye leverandører. Dog vil det ikke bli kjøpt noe fra nye leverandører eller land, uten at dette er i tråd med de strenge og gode retningslinjer vi har, sier han.

Les også: El Nino rundt hjørnet – kan gi økte fôrpriser

Direktøren sier bruken av vegetabilske råvarer er en kontinuerlig prosess.

- Det er ikke tatt beslutning på at vi endrer våre resepter grunnet fiskemelsituasjonen i Peru.

Kraftig redusert

- Frykter dere at Skretting kan komme i en situasjon der dere ikke får nok råvarer?

- Nei, ikke på nåværende tidspunkt. Dersom neste fiskeri i Peru med start i april vil bli kraftig redusert eller utebli vil dette medføre store konsekvenser for vår industri. Dette spesielt med hensyn til fiskeolje, sier han.

- For øvrig må vi i det lange perspektiv belage oss på usikkerhetene vedrende klima, politikk og annet. Dette kan periodevis føre noe mer usikker tilgang, legger han til.

Fakta om El Niño:

  • Er en tilstand i havet og atmosfæren som påvirker værmønsteret over halve kloden, og hvor temperaturen blir relativt høy i havets overflate ved ekvator øst i Stillehavet.
  • Stammer fra en varm havstrøm i Stillehavet, og opptrer uregelmessig.
  • Ved en El Niño vil varmt vann fortrenge kjøligere og næringsrikt vann.
  • Påvirker pendlingen av Det ekvatoriale stillebeltet, som ellers gjerne følger solens gang gjennom sesongene. Under en El Niño vil beltet ofte bli forskjøvet lengre sørover enn vanlig, og ha stor betydning for nedbøren enkelte steder.
  • En forsterket El Niño skyldes storstilt avvik fra den normale sirkulasjonen i hav og luft i det sørlige tropiske Stillehavet. Kilde: Store norske leksikon

Les mer om fenomenet her.