Laks

– En kombinasjon av PD og “haustsjuke” tar livet av fisken

Vi har hatt to uker med betydelig dødelighet og har de siste to ukene sett redusert dødelighet, forteller Roger Bakken, daglig leder i Salmar Organic.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mandag meldte Tidens Krav at Mattilsynet overvåker Salmar Organics lokalitet Furneset i Romsdal, på grunn av høy dødelighet. Avisen opplyser også at det både er påvist PD, AGD og "haustsjuke" ved lokaliteten, noe den daglige lederen bekrefter overfor kyst.no.

- Det er primært en kombinasjon av PD og haustsjuke som tar livet av fisken. AGD er påvist men gjellescoren er lav, så den er ikke årsaken, opplyser Bakken til kyst.no.

- Vi meldte selv fra til Mattilsynet om uvanlig høy dødelighet, og er godt kjent med både PD og haustsjuke. Det som er viktig når slik sykdom inntreffer er at fisken får ro, da man ikke har noen behandling mot det, legger han til.

Bakken forteller også at sykdommen har før til at selskapet har mistet i overkant 200 tonn fisk til sammen.

- All dødelighet har en betydning for oss som produsenter. Vi synes det er trist og ønsker selvfølgelig ikke å miste fisk. Nå er vi på bedringens vei, da det har vært redusert dødelighet den siste tiden, poengterer han.

Ingen oversikt over "sjuka"

Aud Skrudland ved Mattilsynet, forteller at de ikke har oversikt  på tilfeller av hausjuke, da det ikke er en meldepliktig sykdom.

- Vi får vi ikke inn noen meldinger ved diagnoser eller utbrudd bare i spesielle tilfeller når det eksempelvis er unormalt  høy dødlighet. PD i dette tilfellet er også en en meldepliktig sykdom, legger hun til.

Ifølge Veterinærinstituttet var det påvist/mistanke om PD på 110 lokaliteter, for halvannen måned siden.

I september ble det meldt mistanke om PD på to lokaliteter i Sør-Trøndelag og på en i Møre og Romsdal nord for Hustadvika. Det er påvist PD på to lokaliteter i Hordaland, en i Sogn og Fjordane og to i Møre og Romsdal, hhv nord- og sør for Hustadvika.