– Mattilsynet overreagerer ikke – lus er begynt å bli et velferdsproblem for oppdrettsfisken

- Mattilsynet overreagerer ikke ut fra den situasjonen vi registrerer på svært mange lokaliteter i regionen. Det sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Mette Moen, i en kommentar til NSL. De ba mandag tilsynet vurdere konsekvensene av de tiltakene som nå gjennomføres i Midt-Norge, sett opp mot den effekten lus akkurat nå har - eller ikke har - på villfisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I saken mandag påpekte NSL at etter deres mening eksponeres hverken vill laks eller sjøørret for øyeblikket for lus.

- De de begge enten er oppe i elvene eller langt til havs. NSL mener derfor at Mattilsynet nå bør vurdere konsekvensene av de varslede tiltakene, opp mot hva som ønskes oppnådd, skrev NSL.

Også for oppdrettsfisken

Mattilsynet påpeker i et tilsvar at det ikke bare er villfisken som blir påvirket av de lusenivåene man nå ser.

- Mattilsynet overreagerer ikke ut fra den situasjonen vi registrerer på svært mange lokaliteter i regionen, sier Mette Moen i Mattilsynet.

Hun understreker at fram til nå har det vært slik NSL påpeker, at luseforvaltningen for en stor del har vært innrettet mot mulige skadevirkninger for villfiskbestander, men at ting har endret seg.

- Vi ser nå flere eksempler på at virkemiddelbruk er nødvendig ikke bare av hensyn til vill fisk, men også av hensyn til oppdrettsfisken, sier Moen.

Og i tillegg til rask utslakting for at lusenivåene ikke skal bli et velferdsproblem også for oppdrettsfisken når lusemidlene ikke lengre fungerer, har hun enda et argument å slå i bordet med.

- Rask utslakting er også nødvendig for om mulig å minimalisere lusesmitte med resistent lus fra slaktefisk til nyere utsatt fisk.

Redusere utsett

Og de som ikke klarer å få til utslaktingen raskt nok, må forberede seg på å ikke få sette ut like mye fisk neste gang.

- I de virksomhetene og på de lokalitetene som ikke mestrer rask nok utslakting vil det være nødvendig og riktig å redusere utsett og biomasse på neste utsett, inntil flere og bedre tiltak mot lus og/eller bedre utslaktingskapasitet er på plass, sier Moen.