Guddalselva. Foto: Ørjan Solheim.

– Opptatt av å ha Havforskningen i Guddalselven

I forrige uke kom det frem at ballkastingen mellom NSL og Havforskningen har lite å si for den videre prosessen i saken. Jarle Fossheim, leder av Guddalselva Elveeigarlag håper at partene nå har satt punktum. - Vi har merket konflikten og støyen rundt elven, men tar ikke del i den, sier Fossheim til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han forteller at elveeierlaget bevisst har valgt å ikke ta side i saken, eller blande seg i konflikten.

- Fra elveeierlagets side er det lite å si om konflikten. Havforskningsinstituttet har vært en leietaker i elven vår siden 2000 etter at det ble etablert en smoltfelle i Guddalselven. Mellom oss og instituttet har det hele veien vært full enighet over hvordan ting foregår i elven, sier Fossheim til kyst.no.

Les også: Departementet legger HI- og NSL-ballen død

Han påpeker så at elveeierlaget ikke koblet opp imot noe av forskningsaktiviteten til instituttet og at de ikke stiller ikke spørsmål ved forskningen.

- Vi ønsker å være en profesjonell utleier for instituttet, og så lenge de følger kontrakten er vi fornøyd, sier han.

Les også: Hvorfor lyger Havforskningsinstituttet til Statsråden?

- En av sakene i konflikten er at det påstås at Havforskningen har unnlatt å bilde-rapportere luseskader, noe som skal ha lagt til grunn for elveeiernes godkjenning av forskning i elven. Stemmer dette?

- Fra vår side er det viktig å presisere at en slikt krav aldri har stått i kontrakten. Det har vært snakk om det og enkelte i laget har ønsker dette, men det har aldri vært en del av avtalen, konstaterer Fossheim.

Ser frem til videre samarbeid

Fossheim ble leder av elveeierlaget da det nylig var et skifte i styret, og han ser nå frem til å fortsette samarbeidet med instituttet.

- Havforskningen har nettopp rigget opp igjen smoltfellen for våren slik de gjør hvert år. Vi er opptatt av å ha Havforskningen i elven. Vi arbeider nå med å skrive noen mer langsiktige kontrakter på leie og videre samarbeid, konkluderer Fossheim.