– Prisøkning eneste mulighet for å få balanse i markedet

- Lakseprisen er historisk sett på et høyt nivå. Dette er drevet opp av svak kronekurs, økt etterspørsel og begrenset utbud, sier analytiker for markedsinnsikt Paul T Aandahl, i Norges Sjømatråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han sier at siden det ikke kan selges fisk man ikke har, er prisøkning eneste mulighet for å få balanse i markedet.

- Hvis ikke dette skjer vil vi distributørene gå tomme for laks. Utfordring for de norske eksportørene er å få en så god pris som mulig for det volumet som er tilgjengelig, sier analytikeren til kyst.no.

Les også: Kraftig løft i både spot og kontraktspriser

Hva bør skje på markedet for at det skal være attraktivt for utenlandske kjøpere/kunder fremover den neste måneden?

Norges sjømatråd: Paul Aandahl. Foto: Marius Fiskum

- «Den neste måneden» er meget kort tidshorisont for å gjøre noe med etterspurt kvantum hos konsument. For å opprettholde marginene i alle ledd i distribusjonskjeden må økt pris på råstoff overføres til konsument. Normalt sett går dette relativt raskt for ferske produkter, og mer langsomt for bearbeidede produkter som fryste porsjoner og røykt laks, påpeker han.

Les også: Lakseprisen til nye høyder

Se effekt

Han sier når dette skjer vil vi se en effekt på etterspurt/omsatt kvantum.

- For å opprettholde veksten i etterspørselen og øke marginene i markedet på sikt, kan dette gjøres ved produktinnovasjon, posisjonering og økt synlighet. Dette er en del av det kontinuerlige markedsarbeidet til de som jobber i verdikjeden, forklarer analytikeren til kyst.no. 

Les også: – Vi ser oppside i vårt snittestimat for lakseprisen 

Han legger til at på samme måte som pris vil dempe etterspørselen i volum vil reduksjon av pris kunne benyttes til å få konsument å etterspørre et større volum laks.

- Innovasjon, posisjon til laks hos konsumenten og synlighet påvirker hvor høy pris konsumenten er villig til å betale for laks. Den globale etterspørselen etter norsk laks forventer jeg vil fortsette å stige. Dette forhold kombinert med svekket/ stagnerende vekst i utbud, tilsier økt laksepris, konkluderer Aandahl.