Laksegigantene Grieg Seafood, Lerøy og Mowi er blant de norske selskapene dom støtter soya-moratoriet, og har skrevet under det åpne brevet. Foto: Pixabay

84 selskap støtter soyamoratoriet

I et åpent brev publisert i dag uttrykker 84 globale selskaper, investorer og organisasjoner med brasiliansk soya i sin verdikjede sin klare støtte til soyamoratoriet i Amazonas i Brasil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De undertegnede investorer og selskaper er bekymret for utvikling i Amazonas, og de mener at det er viktig å overholde Amazon Soy Moratorium (ASM). ASM ble etablert for å sikre at soyaproduksjon i Amazonas
forekommer bare på eksisterende jordbruksareal.

- Vi ønsker å kunne fortsette å investere i den brasilianske soya industri, men hvis ikke ASM opprettholdes, vil dette ha konsekvenser. Vi ser frem til å støtte brasilianske partnere som kan vise at økonomisk utvikling og miljøvern kan gå hånd i hånd, står det i det åpne brevet.

Norske selskaper i spissen

Nesten halvparten av den globale laksenæringen, med norske oppdrettere i spissen, har signert uttalelsen: Grieg Seafood, Cermaq, Lerøy, Mowi, Bremnes Seashore, Nordlaks, Nova Sea, Multiexport Foods, Scottish Sea Farms samt fôrprodusenten Biomar.

- Vi er sterkt bekymret over den økende avskogingen i Brasil og over at enkelte lokale soyabønder jobber for å demontere soya-moratoriet i Amazonas, sier kommunikasjonssjef i Grieg Seafood Kristina Furnes.

Også norske finansinstitusjoner som Storebrand og KLP har signert oppropet.

Oppfordrer kjøttprodusenter

- Det er veldig bra at laksenæringen går foran i arbeidet for å stanse avskoging fra soya og krever at soyamoratoriet må opprettholdes. Andre kjøttprodusenter som har soya i verdikjeden sin må også komme på banen, og si tydelig ifra om at de ikke vil kjøpe soya produsert på ødelagt regnskog fra Brasil, sier Ida Breckan Claudi, rådgiver i Regnskogfondet.

Hele det åpne brevet og listen av selskaper som har sluttet seg til kan du se her: https://www.fairr.org/engagements/amazon-soy-moratorium/