Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Vibeke Blich/Skipsrevyen.

- Å redusere svinn vil være like viktig som å øke konsumet

Bergen: - Å redusere svinn vil være like viktig som å øke konsumet av sjømat i verden. En tredjedel av all mat produsert enten går tapt eller kastes bort, dette er noe vi må ta tak i, uttalte fiskeriminister Per Sandberg under Sjømat og Helse konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I dag sparket konferansen Sjømat og Helse igang, hvor det i regi av FHF og Forskningsrådet, serveres siste nytt innen forskning og kunnskap på tema.

Arvid Hallen, administrerende direktør i Norges Forskningsråd ønsket først velkommen og snakket deretter om hvor viktig Bergen er som by er innenfor sjømatindustrien.

- Det er viktig å jobbe på tvers, og overføre kunnskapen mellom de forskjellige sektorene. Vi må fortsette å forske på næringseffekt innen havbrukssektoren, sa Hallen.

- Kunnskap og teknologiutvikling er en viktig forutsetning for sjømatnæringen. Det er viktig at alle parter samarbeider for å bringe frem sjømat og helse, sa han videre.

To ministere på plass

Fiskeriminister Per Sandberg tok deretter over talerstolen, og oppfordret først at nordmenn bør spise mer fisk både hjemme i Norge, og fronte norsk sjømat også til resten av verden.

- Sjømat har en tendens til å bli glemt når vi snakker om mat og matsikkerhet generelt, men jeg er overbevist om at sjømat er løsningen. Det mener også FNs matsikkerhetskomite.

- Vi må jobbe sammen på alle arena, for å få mer fisk på menyen verden over, sa Sandberg engasjert.

Vekst og svinn

Han pekte videre på at det er viktig å få mer havbruk, og at denne veksten ikke kan komme før det skjer mer innenfor å få fisken mer bærekraftig.

- Å redusere svinn vil være like viktig som å øke konsumet av sjømat i verden. En tredjedel av all mat produsert enten går tapt eller kastes bort, dette er noe vi må ta tak i, påpekte fiskeriministeren.

Sandberg hadde også en liten nyhet innenfor nettopp dette.

- Igår bevilget vi 200 000 kroner til Matvett for å redusere matsvinn innenfor sjømat. Det er en liten sum, men slike små tiltak kan samlet gi vekst, uttalte Sandberg.

- Fisk er fremtiden, og mener fisken er på vei til å få den plassen den fortjener, sa han avslutningsvis.

 

Per Sandberg under sjømat og helse konferansen i Bergen. Foto: Therese Soltveit.
Panoramabilde av konferansen. Foto: Kjersti Marie Grinde.