Merd. Illustrasjonsfoto: Linn Therese S Hosteland.

Årets første AGD-utbrudd i juni

- Nå må vi regne med at AGD-sesongen kan strekke seg fra juni til desember, sier Anne-Gerd Gjevre fagansvarlig for fiskehelse i Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veterinærinstituttets prøvejournalsystem viser at AGD i løpet av første halvår ble påvist på enkeltfisk på åtte lokaliteter, sammenlignet med 12 i samme periode i 2015.

- I fjor påviste Veterinærinstituttet 50 tilfeller av AGD langs Vestlandskysten opp til Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. Sykdommen ble imidlertid ikke påvist lenger nord enn i 2014, forteller Gjevre.

- Må legge vekt på god opplæring

Veterinærinstituttet  har inntrykk av at oppdrettere i de utsatte områdene rutinemessig scorer laksens gjeller for å behandle mot AGD i rett tid.

-  Det er viktig for å begrense sykdomsomsutviklingen. Scoringen blir som regel gjort på bedøvet fisk i forbindelse med lusetelling. Det er viktig å holde øye med gjellehelsa hos laks, både med hensyn til behandling av AGD og andre gjellesykdommer som kan påvirke fiskens helse, opplyser Gjevre.

Også Pharmaq Analytic forteller at tiden er inne for at systematiske screeningprogram for tilstedeværelse av amøbe bør intensiveres.

 - Jeg vil understreke betydningen av at alle som scorer gjeller gjør dette på samme måte og at det legges vekt på god opplæring. Veterinærinstituttet vil bidra til å øke kunnskapen om hvordan man bør score gjeller for å kunne gi en sikrere vurdering av når man bør behandle. Vi arbeider også med å optimalisere behandlingsmetoder som ferskvann og hydrogenperoksid, legger hun til.

Anne-Gerd Gjevre. Foto: Veterinærinstituttet.

Trenger ikke gi sykdom

Hun viser så til at det er oppdrettsselskapene som sitter på sikre opplysninger over antall utbrudd.

- En tilfeldig påvisning av AGD på noen få fisk fører ikke nødvendigvis  til  utbrudd av sykdommen. I år påviste vi det første utbruddet slutten av juni på en lokalitet i Hordaland. I fjor registrerte vi det første utbruddet i juli. Veterinærinstituttet har imidlertid ikke god nok oversikt over antall utbrudd, sier hun

Når man har begrenset materiale er det også vanskelig å si noe om sykdoms-tendenser

- Våre tall hittil i år viser imidlertid ingen tendens til at sykdommen skal skape mer problemer enn i fjor.

Påviser tidligere

- Det er jo to grader varmere i snitt i sjøen på Vestlandet i år enn i fjor, hva har det og si for oppdretterne? 

- Det er ingen god situasjon med hensyn til AGD, og medfører at oppdretterne bør være ekstra årvåkne i månedene framover. Det er viktig å score gjeller og behandle i tide.

Vinteren 2014-2015 var sjøtemperaturen også relativt høy og amøben ble påvist ved enkelte lokaliteter gjennom hele vinteren. Dette kan forklare at det første AGD-utbruddet ble registrert i juli 2015, én måned tidligere enn i 2014 som igjen kom én måned tidligere enn i 2013.

Les også: Positiv amøbeprøve: Ingen grunn til bekymring, mener Fomas

- I år har altså Veterinærinstituttet påvist det første utbruddet i slutten av  juni. Denne lokaliteten hadde også påvist AGD i mars. Det er ikke et godt tegn. Dersom det blir en regnfull sommer som bidrar til at saliniteten og temperaturen i sjøen synker, kan det bedre utsiktene. Da trives ikke amøben så godt, forklarer Gjevre.

- Oppdretterne sier lusesituasjonen er begynt å bli krevende, gjelder dette også for AGD-situasjonen?

- Når lusesituasjonen er krevende, kan det bli en utfordring å gjennomføre AGD-behandling i tide på grunn av at det er begrenset tilgang på brønnbåter og personell. Det er mye som skal skje på en gang. Det er også vekstsesong for fisken og mye håndtering medfører stress som er negativt for tilvekst og velferd.

Hun forteller så at foreløpig kan en ikke si at det er AGD-sesong hele året, selv om amøben påvises hele året.

- Det var ikke tilfellet de første årene etter at AGD først ble påvist i 2006 og senere dukket opp i 2012. Nå må vi regne med at AGD-sesongen kan strekke seg fra juni til desember, konkluderer hun.