Knut Nesse, Nutreco, Aquavision 2014

Advarer mot antibiotikabruk

Aquavision 2016: Konsernsjefen i Nutreco, Knut Nesse, benyttet åpningen av AquaVision-konferansen i formiddag til  å komme med kraftige advarsler til bruke av antibiotika i lakseproduksjon og forøvrig all matproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den store trusselen er AMR som er forkortelsen for Antimicrobial Resistance, som på norsk betyr antibiotikaresistens. FNs helseorganisasjon regner med at antibiotikaresistens forårsaker rundt 700 000 dødsfall i 2016. Fremskrives prognosene til 2050, forventes antibiotikaresistens å forårsake 10 millioner dødsfall.

- Dette er skremmende og vi kan forvente at både forbrukerne og opinionen i årene som kommer vil ha en mye høyere bevissthet omkring dette enn tilfellet er i dag, sier Knut Nesse.

Han viste til The Economist som i en større artikkel har forsøkt å lage en oversikt over den totale bruken av antibiotika i verden. Størstedelen går til human medisin.

- Her vet man ikke hva den eksakte mengden er, bortsett fra at mengden er økende både i human medisin og i matproduksjonen, sier Nesse, og legger til at dette er i seg selv skremmende.

- Ikke bærekraftig

- Oppdrett av fisk og dyr har i økende grad blitt ikke-bærekraftig. Dette kan vi gjøre noe med, og dette må vi gjøre noe med, sier Knut Nesse.

Han mener laksenæringen er en ung, men svært dynamisk. Næringen er godt rustet til å gjøre noe med dette.

- Hva må vi gjøre? Vi trenger globale mål på bruk av antibiotika. Vi må ha omforente nivåer på mengde antibiotika per kilo i produksjon av mat, sier Nesse. Han mener dette må komme fra overnasjonale 

Han oppfordret konferansedeltakerne til å ta budskapet til seg, og forsøke å gjøre noe med det.