Lene-Cathrin Ervik. Foto: Havbrukstjenesten/Åkerblå.

AGD har ikke slått like hardt ut som fryktet

- Vi var forberedt på at AGD ville være krevende å følge opp utover senhøsten, men den har ikke slått like hardt ut som vi fryktet etter fjorårets utbredelse nordover, sier Lene-Catrin Ervik, avdelingsleder for fiskehelse ved Havbrukstjenesten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I fjor spredte amøben som foråsaket AGD seg nordover, man fryktet derfor at årets sesong ville bli minst like kraftig. Lene-Catrin Ervik i Havbrukstjenesten, sier de i i år har sett tidligere påvisninger av amøben lengre nord i regionen, men at ikke klinisk sykdom har slått like hardt ut som man fryktet.

- På Fosen hadde vi noen få påvisninger, men ingen sykdomsutvikling i år påviser vi gjerne amøben på de samme lokalitetene, men vi ser også tidligere påvisninger lengre nord i regionen. Når det gjelder kliniske utbrudd kan det knyttes til generasjon/fiskestørrelse. Fisk satt ut på høsten samme år blir mest påvirket av sykdommen, mens vårutsatt fisk får mindre grad av sykdomsutvikling. Andre år i sjø har vi ikke hatt tilfeller som har krevd tiltak så langt i vår region, sier Lene-Catrin Ervik.

Les også: – Ny analyse fanger opp AGD tidligere

- Hvordan er tilstanden sammenlignet med i fjor?

- Vi har ikke hatt endelig oppsummering på dette feltet, men foreløpig inntrykk er at det i alle fall ikke har vært noen stor utvikling til det verre. Det er imidlertid viktig å understreke at AGD er en alvorlig sykdom der utviklingen må følges nøye for å eventuelt kunne gjøre tiltak i god tid. Vi var forberedt på at AGD ville være krevende å følge opp utover senhøsten, men det har ikke slått like hardt ut som vi fryktet etter fjorårets utbredelse nordover, forklarer Ervik.

Les også: Tror man vil se AGD i Nordland i år

- Ved behov gjennomføres behandlinger med ferskvann eller H2O2, avhengig av hva som er tilgjengelig av utstyr og ressurser til enhver tid, opplyser hun.