Amøben P. perurans tatt med scanning elektronmikroskop (SEM). Amøben som er avbildet er dyrket her på VI. Amøben forårsaker amøbe gjellesykdom (AGD) hos bl.a. laks og er et stort problem for oppdrettsnæringen. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet.

- AGD-sesongen har så smått begynt

Amøben er påvist fra Agder til og med Nord-Trøndelag. Noen få anlegg har hatt sykdomsutvikling og behov for behandling eller tiltak, melder Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hittil i år er amøben Paramoeba perurans som gir amøbegjellesykdom (AGD) påvist ved PCR fra Agder til og med Nord-Trøndelag. I alle disse fylkene var det positive screeningresultater i juli og/eller august. I Rogaland og Hordaland har det vært påvisninger gjennom hele året med positive PCR-resultater hver måned. Så langt, er vi ikke kjent med positive PCR-påvisninger i Nordland og nordover, opplyser Veterinærinstituttet i en oppdatering på deres hjemmesider.

De sier også at amøben er påvist både på laks og på rensefisk. 

Til nå har situasjonen vært rolig i Rogaland og Hordaland. Kun et anlegg i Rogaland har begynnende klinisk AGD med histologi og lav, men økende gjellescore. På Nordmøre har det i begynnelsen av august vært enkeltanlegg med klinisk AGD, opplyser de.

Et av anleggene måtte behandles, med rapportert god effekt. Forløpet av AGD synes å følge samme mønster som tidligere år. Amøben påvises nå stort sett gjennom hele året med PCR, og de første tegn til sykdomsutvikling kommer i august. Oppdrettere og fiskehelsetjeneste synes å være godt forberedt og har høy beredskap. Store nedbørsmengder på Vestlandet kan ha bremset sykdomsutviklingen, kommer det frem.

Veterinærinstituttet takker Åkerblå AS, FoMas – Fiskehelse og Miljø as, PatoGen Analyse AS, Labora AS ) og kollegaer ved Veterinærinstituttets diagnostiske laboratorier for informasjon til denne oppdateringen.

Les mer om AGD her.