Omsetningen har økt for AKVA group og selskapet vokser i utlandet. Foto: AKVA group.

Akva Group økte inntektene

Akva Group øker omsetningen sin betydelig, i andre kvartal, men leverer et dårligere resultat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapets kvartalsrapport ble i dag offentliggjort, der en kan se at driftsresultatet har blitt svekket fra 65 millioner kroner i andre kvartal 2017, til 53 millioner kroner i andre kvartal 2018.

Omsetningen deres fikk en god oppgang i andre kvartal, fra 537 millioner kroner i andre kvartal i fjor, til 627 millioner kroner i andre kvartal 2018. En forbedring på 90 millioner kroner.

EBITDA marginen i andre kvartal endte på 8,3 %, en nedgang fra 12, 1 % i andre kvartal 2017.

AKVA group avslutter kvartalet med en ordrebok på 1,3 milliarder kroner.

Merdbasert teknologi

I den nordiske regionen ble ordreinngangen på 219 millioner kroner mot 258 millioner kroner i første kvartal.

- Til tross for lavere marginer, erfarte den nordiske regionene fortsatt høy aktivitet i kvartalet. Investeringer i nye produksjonslinjer hos Helgeland Plast og nytt utstyr hos AKVA Marine Services har påvirket marginene negativt, skriver selskapet.

Akva Group oppgir i kvartalsrapporten at den høye markedsaktiviteten fortsetter i Americas og regionen hadde en ordreinngang på 139 millioner kroner i kvartalet, sammenlignet med 128 millioner kroner i andre kvartal 2018. Etter fortsatt god aktivitet og høy ordrebok, ble inntektene i Americas regionen på 125 millioner kroner sammenlignet med 61 millioner kroner i andre kvartal 2017.

Europa og Midtøsten erfarer fortsatt høy aktivitet og inntektene økte med 67 % sammenlignet med andre kvartal 2017.

- Våre virksomheter i Tyrkia, Hellas, Spania og Midt Østen har hatt enda et profitabelt kvartal, understreker selskapet i kvartalsrapporten.

Landbasert teknologi

Inntektene og marginene har økt sammenlignet med samme periode i forrige år. Ordreinngangen i andre kvartal 2018 var 87 millioner kroner, sammenlignet med 303 millioner kroner i andre kvartal 2017. I andre kvartal 2017 kommer det frem av kvartalsrapporten at ordreinngangen var kraftig påvirket av to større kontrakter på totalt 183 millioner kroner.

- Beslutninger på større landbaserte prosjekter i Norge er fortsatt utsatt i tid og ingen prosjekter i denne størrelsesorden er signert i kvartalet. Flere mellomstore landbaserte prosjekter er signert i Skottland, Chile og Færøyene i andre kvartal, skriver selskapet.

Balansen er fortsatt solid, i følge selskapet. Arbeidskapital i prosent av 12 måneders rullerende omsetning er 8,2 % mot 6,7 %. Tolvmåneders gjennomsnittlig arbeidskapital er 6,7 %. Tilgjengelig likviditet ved slutten av andre kvartal 2018 var 418 millioner kroner mot 197 millioner kroner. Totale eiendeler og total egenkapital var henholdsvis 1,881 millioner kroner mot 1,606 millioner kroner og 499 millioner kroner mot 473 millioner kroner. Ved utgangen av andre kvartal 2018 har AKVA group en egenkapitalprosent på 26 % mot 29 %.

Planlegginsfase for Atlantis Subsea Farming AS

I samarbeid med selskapene Sinkaberg-Hansen AS og Egersund Net AS, etablerte AKVA group ASA selskapet Atlantis Subsea Farming AS den 1. februar 2016 med formål om å utvikle undersjøiske lakseoppdrettsanlegg i industriell skala. Atlantis Subsea Farming AS har søkt om seks utviklingskonsesjoner for å muliggjøre storskalautvikling og testing av den nye teknologien og driftskonseptet.

Den 22. februar 2018 annonserte departementet at selskapet har fått tildelt en lisens og Atlantis Subsea Farming AS er nå i en teknologitesting og planleggingsfase med hensyn til gjennomføringen av prosjektet.

Software

Både AKVA group Software og Wise lausnir Ehf avslutter kvartalet med lavere marginer og EBITDA sammenlignet med samme kvartal forrige år. Dette skyldes hovedsakelig at mindre utviklingsarbeid i andre kvartal 2018 er aktivert, sammenlignet med andre kvartal 2017.

- Som nevnt i børsmelding 19.januar, gjennomfører vi en strategisk vurdering av Wise lausnir Ehf for å realisere potensialet i virksomheten fremover. Det er ikke gjort noen konklusjoner enda, skriver de.

Summa summarum

- Vi har opplevd god aktivitet i alle regioner og segmenter i andre kvartal i 2018, konstaterer selskapet i sin kvartalsrapport. Ordreinngangen i andre kvartal i 2018 var 471 millioner kroner mot 778 millioner kroner. Ordreboken ved utløpet av andre kvartal 2018 var 1,274 millioner kroner mot 1,318 millioner kroner. 449 millioner kroner av den totale ordreboken ved utgangen av andre kvartal 2018 er relatert til landbasert teknologi.

Veien videre

Til tross for sterk vekst i omsetning og manglende signering av større landbaserte ordre som resulterte i en nedgang i ordreboken i kvartalet, er den totale ordreboken på 1,3 milliarder kroner.

- Utsiktene for landbaserte ordrer er fortsatt solide og vi organiserer oss for å øke vår evne til å vinne større ordre innenfor segmentet, skriver selskapet.

Aktiviteten i det nordiske merdbaserte segmentet, samt etterspørselen etter tjenester innenfor service og ettermarked fortsetter å være god. Service og ettermarked har en høy prioritet i deres strategi.

Akva Group mener markedsforholdene i Chile forventes å forbli gunstige, og selskapet har implementert forbedringer i drifts- og produktporteføljen, som ytterligere styrker deres konkurranseposisjon og tilstedeværelse i markedet.

Selskapet forventer vekst i lakseproduksjonen ved østkysten av Canada og på Island og AKVA group har posisjonert seg for å ta del i veksten i disse markedene. Dette arbeidet har vist god progresjon, spesielt i Canada i kvartalet.

Strategien om å fokusere på andre fiskeslag enn laks i området rundt Middelhavet har gitt gode resultater i 2017 og første halvdel av 2018. Selskapet vil fortsette å utvikle og investere i disse markedene fremover, i følge kvartalsrapporten.

- Den positive økonomiske utviklingen har styrket konsernet og i løpet av 2017 er det også gjennomført en omfattende strategiprosess med fokus på alle aspekter i virksomheten for å forbedre kostnadsbasen, produkttilbudet og evnen til å levere bærekraftige akvakulturløsninger til våre kunder, skriver selskapet.

Oppkjøpet av Egersund Net er forventet å bli ferdigstilt den 31 august. Transaksjonen vil gi en signifikant påvirkning på de finansielle tallene til AKVA group og vi referer til Informasjonsmemoet publisert den 23 juli for ytterligere informasjon. Arbeidet med å planlegge integrasjonen av de to organisasjonene har startet.