Tareoppdrett med høsting fra tau. Foto: Linn Therese S Hosteland.

Algeprosjekt vant EU-pris

Prosjektet “Transalgae” ble nylig tildelt The Arctic Project Award 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

"Arctic Projects Awards" tildeles prosjekter med temaer av særlig relevans for arktiske områder. Konkurransen er en del av det arktiske samarbeidet - et samarbeid mellom fire arktiske EU-programmer. I denne runden ble 19 prosjekter vurdert.

Prosjektet «Transalgea», med blant annet NIBIO i Bodø på prosjektsiden, danket imidlertid ut konkurrentene innen tema bærekraftige ressurser.

- Det er behov for kostnadseffektive og bærekraftige måter å rense avfallsstrømmer fra forskjellige kilder. Alger brukes ikke i den arktiske regionen til dette formålet, og prosjektet vil bidra til å øke kunnskapen om alger og utvikle algesektoren som en del av bioøkonomien, skriver juryen i sin begrunnelse.

Dyrker tare ved oppdrettsanlegg

Transalgea omtales fra Nordland Fylkeskommune som et miljøprosjekt, hvor fokus er kultivering av alger i kaldt og omskiftende nordisk klima.

Et av hovedmålene i er å teste algeproduksjon på steder hvor det er utslipp av for mye næringsstoffer, som i forbindelse med fiskeoppdrett, og det ses blant annet nærmere på hvordan algeproduksjon kan fjerne karbondioksid og næringsstoffer.

Prosjekter drøfter også ulik bruk av alger etter høsting, for at algeproduksjon skal bli økonomisk bærekraftig ved bruk i eksempelvis mat eller biogass.

Partnerne i «Transalgea» er: Nibio, Svensk Landbruksuniversitet (SLU), Nattviken Invest AB, BioFuel Region Bfr AB, MittUniversitet, yrkeshøgsolen Novia - University of Applied Sciences og universitetet i Vaasa.

Interreg-prosjektet er finansiert over de Botnia Atlantica-programmet som har virkeområde i Nordland fylke i Norge, Västerbottens og Västernorrlands län samt Nordanstig kommune i Sverige og Satakunta.