Gå til innhold
Annonse

Akvafaktas biomassestatistikk for oktober har også med oppdaterte tall for september. Der er volumene oppjustert, så grensen for all time high som hadde stått siden november 2014, ble faktisk slått allerede i september.

Annonse

I oktober stod det (foreløpige tall) 755 tusen tonn laks og 35 tusen tonn ørret i sjø. Til sammen landet man på en samlet biomasse på 790 tonn. Dette er 31 tusen tonn mer enn måneden før.

Da september-rapporten kom, hadde vi en sak om at det i september kunne se ut som det var all time high for laksen. Nå viser korrigerte tall at det faktisk var all time high også totalt (inkludert ørret). Forrige rekordmåned var november 2014 med hhv 717 tusen tonn laks og 39 tusen tonn ørret, til sammen 756 tusen tonn.

Ettersom det i oktober i år var enda mer fisk i sjø enn i september, ble det selvsagt en ny topp.  Om november kommer ut med enda en rekord, gjenstår å se, men basert på temperatur i sjøen (9,5 grader mot 8,9 i november i fjor) og fôrsalg (10 % mer i de to første ukene i november), er ikke det usannsynlig.

Les også: Kraftig lakseprisfall

Interessant kan det også være å merke seg at utsettet av laks var ned 4% i oktober sammenlignet med i fjor, mens utsettet av ørret var 5 % opp.

Totalt i perioden januar til oktober var det utsatt ca 299 millioner laks og ørret, kun én prosent mer enn i samme periode i fjor.

Biomasse for laks tre siste år. Tall for oktober 2017 er foreløpige. Kilde: Akvafakta.
Biomasse for laks tre siste år. Tall for oktober 2017 er foreløpige. Kilde: Akvafakta.