Sigrid Ina Simonsen er fylkesråd for kultur og næring i Troms. Foto Troms Fylkeskommune.

Alle utenom ett oppdrettsselskap i Troms vil kjøpe vekst

15 av 16 oppdrettsselskaper i Troms vil kjøpe vekst. Se listen over disse i saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er lagt opp til at veksten i produksjonsområde 10 og 11 (begge i Troms) skal kunne bli inntil 6% samlet for årene 2018 og 2019 i henhold trafikklyssystemet. Det legges opp til at selskapene i grønne områder skal kunne søke om økning på 2% i første omgang.  I neste omgang skal det auksjoneres ut nye tillatelser slik at veksten i sum blir inntil 6%.

Fristen for å sende søknad i første runde var onsdag 31. januar 2018 og ved fristens utløp av har 15 av totalt 16 oppdrettsselskaper med tillatelser i Troms, søkt fylkeskommunen om å utvide kapasiteten på sine eksisterende tillatelser med 2%.

Fire av selskapene har i tillegg søkt om utvidelse av tillatelser der selskapene kan vise til spesielt gode miljøforhold på lokalitetene de drifter. Disse søkes økt med ytterligere 4%. Troms fylkeskommune vil behandle de innkomne søknadene og tar sikte på rask saksbehandling.

Fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap),  sier i en pressemelding at hun er fornøyd med at oppdrettsselskapene i Troms ønsker å øke produksjonen.

- For kommunene og fylkeskommunen vil det bety at vi kan vente oss ekstra midler som kan bidra til bedre tilrettelegging for næringsutvikling langs kysten. Dette er midler som kommunene har stor bruk for både til planlegging og tilrettelegging for næringsaktivitet langs kysten. Fylkeskommunen, på sin side, har mange spennende prosjekter og tiltak som trenger finansiering i årene som kommer. Dette vil gi effekter som kommer kystsamfunnene ytterligere til gode, sier Simonsen.

I neste runde vil selskapene kunne søke om nye tillatelser og dermed ytterligere økt produksjons­kapasitet. Dette er avhengig av at vilkår er oppfylt for det enkelte selskap og miljøtilstand i de enkelte produksjonsområder, noe som vil bli fastsatt i egen forskrift. Intensjonen er å auksjonere ut nye tillatelser og dette vil kunne skje i løpet av noen måneder avhengig av saksbehandlingstid i departement og direktorat.

Det antas at ytterligere vekst i havbruksnæringen i hovedsak vil komme i den nordlige landsdel. Den nye regionen bestående av Troms og Finnmark vil bli Norges største havbruksregion. Havbruks­strategi for Troms vedtatt av Troms fylkesting i 2013 er et verktøy for tilrettelegging av bærekraftig vekst i havbruksnæringen i regionen, både med hensyn til miljø, økonomi og sosial bærekraft. Sjømatnæringen i Troms sysselsetter til sammen 5.700 årsverk inklusive leverandører, 877 av disse er direkte ansatt i havbruksnæringen i Troms.

Havbruk i Troms er i rask vekst og til sammen ble det slaktet 169.000 tonn i 2016 til en verdi av kr 8,7 mrd kroner.

Vederlaget for salg av økt kapasitet i form at utvida MTB på eksisterende tillatelser og salg/auksjon av nye tillatelser skal tilfalle staten med 20%, kommunene med 70% og fylkeskommunene med 10%. 20 av 24 kommuner i Troms vil kunne få tildelt vederlag i størrelsesorden fra 1-18 mill. kr pr kommune (avhengig av hvor stor produksjonskapasitet kommunen har) dersom forutsetningene regjeringen legger til grunn, blir oppfylt.

Norskekysten er delt inn i produksjonsområder i henhold til det nye «trafikklyssystemet», område nr 10 og 11 ligger i Troms. I Troms er det til sammen 106 tillatelser med samlet MTB på 100.938 tonn.

Oversikt over selskaper som har søkt om økt MTB i Troms (2%). Kilde Troms Fylkeskommune. Klikk for større.