Aqua Group har utviklet teknologi som kan masseprodusere Copepoder til bruk som levendefôr til marinfiskyngel.

Aqua Group: Ny teknologi kan revolusjonere produksjon av marin fisk

- Nyutviklet teknologi kan revolusjonere verdens produksjon av marin fisk. Et dansk innovasjonskonsortium har muliggjort en industriell storskala produksjon av copepoder –marinfiskenes «morsmelk», skriver Aqua Group i en pressemelding.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De mener at en kommersiell tilgang til dette kan forvente å føre til en økning i produksjonen av marine arter i oppdrett, over hele verden.

Selskapet sier i pressemeldingen at de vil lansere sitt nye produkt 15. desember i Danmark.

Copepodene de skal masseprodusere er i slekten Acartia.

De vil bli distribuert som egg i hvilestadium. Eggene klekkes der de vil bli brukt, og dette naturlige planktonet skal erstatte mindre effektive og "unaturlige" dietter.

Acartia er utviklet gjennom det innovasjonsfond-støttete prosjektet COMA (COpepod egg Masse production i Aquaculture) i et målrettet samarbeid mellom Akva Group Danmark, Agrotech, Roskilde Universitetscenter og Aquacircle.

- Resultatet er et integrert system av alge- og copepodeproduksjon i industriell skala - en daglig produksjon på over 100 millioner copepodeegg. Dette forventes å revolusjonere produksjonen av marin fisk i oppdrett, skriver de.

I dag domineres den globale akvakultur av landbaserte produksjonsformer, men en stor del av veksten forventes i fremtiden å være basert på oppdrett av marine arter.

De fleste marine fiskearter produserer mange små egg og nyklekte, nesten mikroskopiske larver krever levendefôr. Copepoder er verden over fiskelarvenes naturlige byttedyr i den første perioden av livet.

- Man kan si at copepoder er fiskelarvenes "morsmelk".

- De typer levendefôr som til nå har vært tilgjengelig for fiskelarver, hovedsakelig rotatorier og artemia, er ikke deres naturlige byttedyr, og har derfor ikke optimal tilgjengelighet av essensielle aminosyrer og fettsyrer. I tillegg utløser ofte "kunstige" byttedyr ikke fangstatferd hos fiskeynglen. I dagens oppdrett av marin fisk ender mange yngel derfor som underernærte eller at de rett og slett dør av sult. Ved å mate yngelen med deres naturlige byttedyr - copepoder - reduseres dødeligheten med opp til 80%, og tilveksten kan forbedres med om lag 30%. Videre unngår man misdannelser og senere sykdommer forårsaket av dårlig ernæring i larvestadiet, skriver de.

Inntil nå ingen har vært i stand til å masseprodusere copepoder på et nivå som kan møte den globale etterspørselen.

Både egg og kunnskap om produksjon av levende fisk har et betydelig eksportpotensial. Aqua Group skriver i pressemeldingen at det er anslått at den globale markedsverdien av copepoder i 10 år til 1,5 milliarder danske kroner (1,9 mrd NOK).