Det «nye» AquaChile er den største eksportøren av chilensk laks. Foto: AquaChile.

AquaChile vil produsere over 230 000 tonn laks per år

Oppkjøpet av AquaChile har gjort den chilenske landbruks- og akvakulturgiganten Agrosuper til den nest største lakseprodusenten i verden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I desember kjøpte Agrosuper opp 99,71 % av AquaChiles aksjer. Agrosuper eier allerede Los Fiordos, som igjen har kjøpt Friosur for 229 mill. amerikanske dollar i fjor. I tillegg blir også Salmones Magallanes en del av landbruks- og akvakulturgiganten, da AquaChile kjøpte opp hele selskapet til en verdi på 255 mill. dollar i fjor.

På den måten eies de fire lakseprodusentene –  Los Fiordos, Friosur, AquaChile og Salmones Magallanes – av et og samme selskap. Agrosuper har allerede bestemt at det sammenslåtte selskapet skal gå under navnet AquaChile.

- Med oppkjøp av AquaChile vil vi integrere et høyt kvalifisert team med bred erfaring innenfor næringen i selskapets akvakultur-segment, samtidig som vi får fasiliteter av høy standard og en god produksjonpotensiale, skrev Agrosuper i en pressemelding. 

Nesten halvparten av chilensk eksport

AquaChile vil produsere mer enn 230 000 tonn laks per år. Dette betyr at det nye sammenslåtte selskapet vil bli den nest største lakseprodusenten i verden. Laksegiganten Mowi er fremdeles på topp med et forventet slaktevolum på 430 000 tonn i 2019.

Det “nye” AquaChile blir dermed den største eksportøren av chilensk laks med 119 000 tonn i 2018, dette utgjør ca. 19 % av den totale eksporten, ifølge Infotrade.

I fjor eksporterte Chile for 5 157 mill. dollar. Med 2 500 millioner dollar i omsetning i fjor, stod Agrosuper for nesten halvparten av all eksport av chilensk laks. Til sammenligning omsatte Mowi for ca. 4 346 mill. dollar i fjor, som er det høyeste tallet for konsernet pr dags dato.