Hlyn Halldórsson, lokalitetsleder i Ararlax. Skjermdump: Arnarlax

Arnarlax viser frem lakseproduksjonen på Island

Det islandske oppdrettselskapet har laget en informasjonsvideo om hvordan havbruk fungerer og viser frem driften fra en av deres lokaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På sine Facebooksider deler de nå en video hvor lokalitetsleder Hlynur Freyr Halldórsson fra Arnalax forteller om lakseoppdrett generelt, og den daglige driften ved hans anlegg.

- Islandsk akvakultur er en voksende sektor som tilbyr spennende muligheter. Vi har vært heldige å ha fått hyggelige folk som Hlyn Halldórsson til å bli med oss, skriver de kort om videoen.

Halldórsson forteller blant annet om god lønnsomhet i laksenæringen både der, på Færøyene og i Norge. Bakgrunnen for videoen er at Island og Færøyene, etter inspirasjon fra Norges 2 + 2 modell, etablerer en egen videregående utdanning for akvakultur. Dette er et samarbeid mellom alle de tre landene, og videoen skal hjelpe til med rekruttering av morgendagens personell til akvakultur.

https://www.facebook.com/arnarlax/videos/545318339200204/

Vil vokse opptil 9000 tonn i 2018

Lakseproduksjonen på Island skal etter det Kyst.no kjenner til i 2017 ha vokst nær 50 %. Det er imidlertid ikke gitt nye tillatelser på lenge, men dette kan det snart skje en endring på om Alltinget gir grønt lys for mer.

Da Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett var på Island i november 2016,  fortalte daværende leder av oppdretterforeningen (Landssamband Fiskeldisstöðva) Höskuldur Steinarsson, at man forventet en produksjonsvekst i 2017 på laks i sjø på på 3-4000 tonn, fra 8000 tonn i 2016.

Siden den tid har Steinarsson sluttet og Kristjan Th. Davidsson kommet inn som leder, men forventningen til produksjonsvekst ligger fast.

– Vi håper på et samlet eksportvolum av oppdrettet laks, røye og ørret på i nærheten av 20 000 tonn i 2017. Av dette vil laks utgjøre 11-12 000 tonn, fortalte Davidsson for noen måneder siden.

For i år forventer de en videre vekst på mellom 7 – 9 000 tonn. Det meste av dette vil være laks, men de forventer også noe vekst i produksjonen av røye. Produksjonene av røye skjer både på land og i sjø, og var i 2017 på ca 4200 tonn, et volum som kun har vokst med noen hundre tonn de siste årene.

Det produseres også noe regnbueørret i sjø. For 2017 er det estimert til ca 2500 tonn, som er samme volum som i 2016.