Michiel Fransen er standard- og sertifiseringskoordinator i ASC. Foto: ASC.

ASC-standard 2.0 tar form

Den oppdaterte versjonen av ASCs laksestandard, som er ventet å bli offentliggjort senere i år, vil ha strengere regler på spesielt to områder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den andre høringsrunden for ASC-standarden går mot slutten, og standard- og sertifiseringskoordinator hos ASC, Michiel Fransen, forteller til Fishfarming Expert at versjon 2.0 begynner å ta form.

Han tror den nye versjonen vil se dagens lys i 2017.

- Det er ingen fast dato, så det er egentlig avhengig av tilbakemeldinger fra den andre høringsrunden som begynte i desember og ble avsluttet den 6. februar. Men jeg tror vi vil ha sluttført versjon 2.0 ved utgangen av året, sier han.

De to viktigste sakene som omhandles i den nye versjonen er såkalt villfisk avhengighetsratio (Forage Fish Dependency Ratio - FFDR) og parasittbehandlings indeks (Parasiticide Treatment Index - PTI).

- FFDR måler andelen av fiskemel (FM) og fiskeolje (FO) som brukes per enhet produsert laks, og vi planlegger å gjøre dette kravet strengere for å sikre at det marine ingrediensinnholdet i laksefôret senkes. Dette er et mål både lakseprodusenter, forhandlere og miljøorganisasjoner er enige om ikke bare er ønskelig, men også oppnåelig grunnet store fremskritt gjort av fôrindustrien, sier Fransen.

PTI-nivåene bestemmes av giftigheten av det stoffet som brukes i laksleus-behandlingene kombinert med antall behandlinger som benyttes i løpet av laksens tid i sjøen.

De som i dag er godkjente må ikke umiddelbart fornye denne nå den nye standarden foreligger.

- Vi har en 3-års vurderingssyklus som inkluderer to overvåkingsrevisjoner etterfulgt av en fullstendig revurdering. Anlegg som allerede er sertifisert til versjon 1.0 vil bli vurdert i forhold til den nye standarden når det er tid for deres neste revisjon eller revurdering, sier Fransen.

Det er for tiden 178 sertifiserte anlegg og ytterligere 35 er under vurdering. Laks står for 36% av ASC-merkede produkter tilgjengelig over hele verden.