Ansatte i Austevoll Aqua er ofte om bord i fartøy og innom oppdrettsmerder for å hjelpe med elektrisk arbeid og utføre vedlikehold/service. Ute på oppdrag ser du Geoff Farrow (Austevoll Aqua utstyr designer) og Chris Channing fra Channing Engineering Ltd, som er en av produsentene til selskapets fôringssystem-utstyr. Foto: Austevoll Aqua.

Austevoll Aqua utvikler fôringssystem

Austevoll Aqua øker satsingen innen havbruk. - Blant annet har vi et nytt fôringssystem på gang som vi skal lansere i løpet av høsten, sier daglig leder og gründer Lars Egil Økland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Austevoll Aqua er et selskap lokalisert i Troangsvåg på Austevoll i Hordaland kommune. Per i dag leverer de utstyr som undervannskamera, tanker og pumper, miljøstasjoner og merdlys til oppdretterne i nærområdet i Hordaland og Sogn området.

– Vi opplever en etterspørsel i markedet etter fôringsanlegg og denne typen havbruksprodukt. Så vi ser gode muligheter innenfor dette markedet fremover, forteller Økland.

Daglig leder Lars Egil Økland i Austevoll Aqua har stor tro på vekst i havbruksmarkedet. Foto: privat.

Selskapet har per i dag syv ansatte, men Austevoll Aqua-sjefen påpeker at de nok til neste år skal ansette enda flere, ettersom de i løpet av høsten skal lansere et nytt sentralfôringssystem.

Selskapet har for kort tid siden ansatt Sigmund Lund i en nyopprettet stilling som salgsleder nylig.

– Vi ser et stort potensial i havbruksmarkedet. Vi trengte derfor å opprette en ny stilling som er rettet mot selve markedet, der Sgmund Lund skal jobbe videre med produkt og salg til næringen, forteller Økland.

Han legger til at etterhvert som de får på plass nye produkter vil de også vokse i dekningsområde.

– Vi har ambisjoner om å være landsdekkende, konstaterer gründeren.

Samarbeider med færøysk selskap

Selskapet har også nylig inngått et samarbeid med det færøyske selskapet JT electric, som har produkter som undervannskamera, miljøstasjoner og merdlys som har vært i drift på Færøyane i flere år.

– JT electric er et selskap som var kunde hos GMT (nå fusjonert inn Steinsvik) da jeg var daglig leder i selskapet for mange år siden. Erfaringene våre med det færøyske selskapet var at de leverte gode produkter og samarbeidet godt. Vi valgte derfor å inngå et samarbeid.

Økland og flere i Austevoll Aqua har sin fortid i GMT, og det ble derfor ble naturlig å dra med seg kunnskapen de hadde fått der, og utvikle produkter de har erfaring med.

Installerer på fartøy og merder

I tillegg til å være utstyrsleverandør gjør også selskapet el-installasjoner for havbruk og klassifiseringer, nybygg prosjektoppfølging oppgradering på oppdrettsfartøy, fôrleveransefartøy, brønnbåter og avlusingsfartøy. I disse dager holder de  på å avslutte en el-installasjon på Norges største avlusningsfartøy (M/S Seisund).

– Vi er også blant en av underleverandørene til Fjord Solutions sitt konsept Fjord Flow, som er en avlusingsmetode som tar i bruk strøm mot lus. Austevoll Aqua har levert strømstyrings system til avlusningsflåten til Fjord Flow som er under testing, opplyser Økland. 

– Vi er inne og jobber med strømbiten på dette prosjektet. Konseptet går ut på å bruke pulserende strøm i rørende som laksen pumpes gjennom. Strømmen skader ikke laksen, men gir nok «ubehag/sjokk» til lusen slik at den slipper taket i laksen, legger han til.