Stingray sine lasere klar for installasjon hos Nova Sea på Lovund. Foto: Stingray.

Automatisk lusetelling lansert

Stingray Marine Solutions lanserer i dag en bildebasert tellemetode for lakselus til oppdrettere av laks og ørret, slik at aktørene i næringen har et automatisert tellesystem som ikke innebærer håndtering av fisken. – Dette gir økt fiskevelferd og bedre lusekontroll, skriver daglig leder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I årevis har norske oppdrettere vært pålagt å sende inn ukentlige tellinger av lakselus på fisk i anleggene sine til myndighetene. Den manuelle metoden innebærer håndtering av store mengder fisk og er arbeidskrevende for de som utfører tellingene. Det har vært stilt spørsmål til nøyaktigheten ved telling av 10-20 fisk fra merder med opp til 200.000 fisk.

- Nå er dette mulig å skalere opp i antall, samtidig som det blir redusert behov for å ta fisken fysisk ut av merdene for å telle lakselus, skriver daglig leder John Arne Breivik i en pressemelding.

Den teknologiske plattformen har vært under utvikling siden 2016 og det siste året har det vært jobbet målrettet av et team i Stingray bestående av både biologer, programmerere og ingeniører, slik at løsningen er nyttig og gir merverdi for den enkelte oppdretter allerede fra oppstart.

- I innkjøringsfasen gjennom sommeren vil Stingray Lusetelling være et beslutningsstøttesystem, der de flinkeste brukerne nok allerede om noen måneder vil kunne benytte det nye verktøyet som erstatning for de manuelle tellingene.

Selskapet har siden 2014 produsert over 200 laserenheter som benyttes av en rekke oppdrettere til forebyggende og kontinuerlig lusebekjempelse. Disse får nå tilgang på den nye programvaren for telling av lus og alle nye systemer blir heretter levert med lusetelling.

- Stingray Marine Solutions har med denne nyvinningen svart på nok et ønske fra næringen om å levere en automatisert og sikrere lusebekjempelse, slik at en kan unngå gjentatte håndteringer og bedrer fiskehelsen for oppdrettet laks og ørret ytterligere i tiden fremover.

Selskapet har tidligere fortalt om solid vekst den siste tiden. Les også: Solgte over 50 luselasere første kvartal - Nå får vi belønning for utholdenheten