«Hex Box-konsept». Illustrasjon: Ocean Aquafarms

Avslår søknad om "Hex Box"- konsept

Fiskeridirektoratet har gitt Ocean Aquafarms AS avslag på søknaden om 13 utviklingstillatelser til konseptet «Hex Box» – offshore arbeidsplattform. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder Fiskeridirektoratet i en melding på deres hjemmesider.

Det omsøkte prosjektet hadde som mål å kunne produsere laks på lokaliteter med inntil 10 meter signifikant bølgehøyde. To av hovedmålene i prosjektet er å ta i bruk nye områder og bekjempe utfordringer med lakselus.

Fiskeridirektoratet skriver i avslaget at “Hex Box” konseptet vurderes å være tilnærmet likt som Havmerden når det gjelder teknologiske løsninger som bidrar til å løse utfordringene næringen står overfor.

- Hex Box innebærer etter dette ikke i seg selv betydelig innovasjon sett opp mot Havmerden. Søknaden oppfyller etter dette ikke formålet med ordningen med utviklingstillatelser. Søknaden oppfyller heller ikke vilkåret om «betydelig innovasjon». Søknaden må derfor avslås, skriver de. 

Les også: Søker 13 utviklingskonsesjoner til "Hex Box-konsept"

Om konseptet: 

Hex Box var tenkt som en halvt nedsenkbar oppdrettsmerd med seks  hovedsøyler båret av en sekskantet (heksagonal) ringpontong. Konseptet skulle ifølge søker operere selvstendig, og all daglig drift kan utføres med utstyr og systemer installert om bord. Søker ønsker å teste ut konseptet på en lokalitet med signifikant bølgehøyde (Hs) med 50 års returperiode på 5,8 meter.

Konstruksjonen er av stål, bygget av rørprofiler, gitterdragere, plater og fagverk. På tre av hovedsøylene  skulle det være siloer for fôrlagring. Mellom de tre øvrige søylene utspent en fagverkstrukturer som bærer et heksagonalt sentrert overbygg, samt tre mindre fagverkstrukturer mellom søylene med siloer inn til overbygget.

Konseptet var også planlagt skulle bygges etter Sjøfartsdirektoratets regler for passasjer- og lasteskip med videre, samt følge maritime standarder fra DNV GL.