GRAS-konseptet. Kilde: Bolaks.

Avslår søknad på GRAS-konsept

Fiskeridirektoratet har avslått søknad om utviklingstillatelser fra Bolaks Utvikling på deres GRAS-konsept.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet søkte i samarbeid med Lift Up AS, opprinnelig om seks utviklingstillatelser for utvikling av konseptet «GRAS – grønn resirkulering av slam».

Målet med konseptet var å muliggjøre oppsamling av slam i stor skala. Løsningen besto blant annet av traktformede oppsamlere som installeres direkte under merden, og som blir holdt oppe av flyteelementer på utsiden av merden.

Ved å heve og senke oppsamleren skulle den også kunne fungere som en lukket enhet ved trenging og behandling av fisk.

Men etter en vurdering av søknaden har Fiskeridirektoratet kommet til at det omsøkte prosjektet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», jf. Laksetildelingsforskriften, og avslår etter dette søknaden fra Bolaks Utvikling AS om seks utviklingstillatelser.

I begrunnelsen viser direktoratet blant annet:

«Selv om systemet i sin helhet kan anses å være en nyhet i akvakulturnæringen og en forbedring sammenliknet med alternativet som er ingen oppsamling av slam, så vurderer likevel direktoratet systemet ut fra en helhetsvurdering i stor grad å være en sammensetning av tilgjengelig utstyr. Utfordringene som søker beskriver er ikke på et slikt nivå at prosjektet i sin helhet kan anses å innebære betydelig innovasjon. Fiskeridirektoratet anser dette konseptet å være en naturlig videreutvikling av produksjonsteknologien som tradisjonelle åpne merder og dødfiskoppsamlingssystemer representerer.»

«Ut fra en helhetsvurdering vurderer Fiskeridirektoratet produksjonsteknologien som skal utvikles i prosjektet ikke å være av en slik art eller grad at prosjektet kan anses å innebære betydelig innovasjon i henhold til formålet med ordningen med utviklingstillatelser.»

Vedtaket kan påklages.

Les hele vedtaket her.