Illustrasjonfoto av lakselus: HI.

Avslag til Askvik Aqua sitt lusekonsept

Fiskeridirektoratet har i dag avslått søknaden fra Askvik Aqua AS om fire utviklingstillatelser til konseptet «Forza Askvik»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet melder fredag formiddag at de avslår søknaden fra Askvik Aqua AS som ble sendt inn 17. november 2017, om fire utviklingstillatelser for en periode på inntil åtte år for konseptet «Forza Askvik».

Det omsøkte konseptet var planlagt skulle bestå av to merder koblet sammen med et rør. Dette røret blir av søker kalt Aquaclinic og beskrives som et «system for autobehandling av lakselus og AGD».

Ikke innovativt nok

Direktoratet skriver at konseptet «Forza Askvik» fra Askvik Aqua AS oppfyller ikke vilkåret om «betydelig innovasjon». Oppsummert finner Fiskeridirektoratet at konseptet fremstår med begrenset potensiale for å bidra til å løse akvakulturnæringens miljøutfordringer og i begrenset grad innebærer utvikling av ny teknologi.

- Videre er det ikke godtgjort at flere av enkeltkomponentene og systemet som helhet vil fungere på tiltenkt måte. Fiskeridirektoratet finner etter en konkret helhetsvurdering at konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».

De skriver også at systemenes funksjonalitet er beskrevet med ord og forklaring i søknaden, men det er ikke godgjort med hverken konstruksjons- eller hydrodynamiske analyser eller forsøk at anlegget kan fungere som tiltenkt. Søknaden inneholder konseptbilder av anlegget, men ingen plantegninger eller dimensjoner av anlegget er vedlagt eller spesifisert, påpekes det. 

Selskapet Askvik Aqua ble etablert i 2015 med formål å utvikle nye systemløsninger for problemområder i oppdrettsnæringen. De er lokalisert i Hjelmeland Kommune, i hjertet av oppdrettsnæringa på Sør-Vestlandet.

Les også: - Nytt elektrofilter dreper lakselusen 100 %