Avslag til konseptet «Blandevann»

Fiskeridirektoratet avslo fredag ettermiddag søknaden fra Freyer Holding AS om seks utviklingstillatelser til utvikling av konseptet «Blandevann».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Freyer Holding søkte om seks utviklingstillatelser for en prosjektperiode på syv år til utvikling av konseptet «Blandevann», men fikk fredag avslag av Fiskeridirektoratet. 

- Fiskeridirektoratet har kommet til at konseptet Blandevann ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», skriver de i avslaget. 

Oppsummert har Fiskeridirektoratet kommet til at det omsøkte konseptet innebærer enkelte nyhetselement.

- Direktoratet har på den andre siden også kommet til at strategien for bekjempelse av lakselus er mangelfullt utarbeidet og at det ikke er dokumentert hvorvidt det vil være mulig å opprettholde to adskilte sjikt i merden. Videre er designgrunnlaget for flyteren mangelfullt og det er ikke tatt hensyn til stor fare for gassovermetning i konseptet. Etter en helhetsvurdering har Fiskeridirektoratet kommet til at det omsøkte prosjektet ikke oppfyller kravet til «betydelig innovasjon».

Ettersom Fiskeridirektoratet har kommet til at vilkåret om betydelig innovasjon ikke er oppfylt, går de ikke inn på vurderingen av hvorvidt prosjektet oppfyller de øvrige vilkårene for tildeling av utviklingstillatelser etter laksetildelingsforskriften § 23b. Søker oversendte 2. november 2018 en beskrivelse av en simulering i Lysefjorden. Dokumentet er oversendt lenge etter treukersfristen som ble gitt i e-post 31. juli 2018. Fiskeridirektoratet kan uansett ikke se at det oversendte er av betydning for vurderingen av saken, skriver de. 

Om konseptet: 

Det omsøkte konseptet innebærer bruk av dype luseskjørt og datastyrt blanding av brakkvann med regulering av saltholdighet slik at lakseluslarver ikke overlever. Ifølge søker skal dette holde vann med lav salinitet innenfor luseskjørtet, mens vann med høy salinitet fyller det uskjermede volumet nedenfor skjørtet. Blanding av to ulike vannkvaliteter skal gi bedre kontroll med temperatur, oksygeninnhold og salinitetsinnhold i merden.

Konseptet skal baseres på en 30 meter dyp rettvegget merd med 160 meter omkrets, tilsvarende bransjestandard. Merden skal være omkranset av 12 – 16 meter dype luseskjørt som ifølge søknaden kan være enten tette, permeable eller en kombinasjon av tette luseskjørt øverst og permeable nederst. Notposen skal lages med en ekstra innvendig bunn som kan heves og senkes. Bunnen skal ha høy permeabilitet, slik at den i hovedsak påvirker fisken og ikke vannstrømmen i merden.