Laksefabrikken er under bygging og slik framstår anlegget er per i dag. I 2021 skal fabrikken være ferdigstilt med en slaktekapasitet på 100.000 tonn/år. Foto: SinkabergHansen

Avtale om roboter fra Island

I den nye laksefabrikken til SinkabergHansen blir roboter fra Island sentrale. Avtalen med Samey Ehf gjelder fem enheter på palleteringsanlegget og en robot for håndtering av tompaller.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Robåter, delvis med seil, var løsningen i landnåmstida – den første bosetningen av nordmenn på Island fra år 874 og framover. Nå vel 1.100 år senere er det altså roboter fra Island som skal virke i Namdalen; heimplassen til noen av de sentrale historiske bosetterne.

I den nye laksefabrikken på Marøya vil totalt fem Fanuc palleroboter ta de tunge løftene. Hver robot utstyres med seks palleplasser; altså totalt 30. Av disse er 10 såkalte hurtigstableplasser med automatisk utkjøring. 

Når nyfabrikken sommeren 2021 settes i drift, vil den også ha en sjette robot for håndtering av tompaller. Til grunn for avtalen er at samarbeidet mellom SinkabergHansen og Samey er godt innarbeidet; da oppdretteren nord i Trøndelag fikk sin første robot fra Island i 2003. 

Gradvis økt produksjon

Gjennom 2000-tallet har produksjonen gradvis økt, og den siste roboten fra Samey ble installert våren 2019. Fra 2021 vil kapasiteten løftes fra dagens om lag 45.000 til 100.000 tonn per år, noe som må ivaretas gjennom økning av robotkapasiteten på kjølelageret. 

– Realisering av den nye laksefabrikken på Marøya betyr en stor og viktig avtale for oss, sier salgsingeniør Kristjan Armannsson i islandske Samey.

Nominell (teoretisk) kapasitet vil være 44 laksekasser i minuttet. Kapasiteten i fabrikken er beregnet til 350 tonn per dag ved kjøring med et normalskift.

Samey ehf med sine i dag 23 ansatte rår over et globalt servicenettverk. I over 30 år har islendingene styrket produktiviteten i foretak både på sjø og land gjennom automasjon og effektive robot-løsninger. Siden 2003 har Samey levert over 60 palleteringsløsninger til fiskeindustrien i Norge, Færøyene, Canada og England. Årlig håndterer roboter fra selskapet over en million tonn laks – og per i dag har tre fabrikker brutt barrieren på 350 tonn per dag.

- For å få god flyt i en strømlinjeformet prosesslinje er et velfungerende palleteringsopplegg alfa og omega. Vi er glad for få med Samey i prosjektet, samtidig som denne avtalen viderefører et langt samarbeid med roboter som gjør den tunge jobben. Samspill i forprosjektet for å finne gode løsninger er verdifullt – og vi ser fram til å få alle seks roboter i drift, sier prosjektleder Eskil Laukvik i SinkabergHansen.

- Siden 2003 har robotteknologien tatt mange nye utviklingssteg. Og det samme har lakseindustrien. For oss er samarbeidet med SinkabergHansen om realisering av den nye laksefabrikken som blir en av de største og mest avanserte i verden, en stor og viktig avtale. Vi gleder oss til å bidra med vår teknologi og kunnskap for å komme vellykket i mål, sier Kristjan Armannsson i Samey ehf.