Bakkafrost har bygget et nytt storslakteri, tilsvarende syv ulike slakterier slått sammen til et stort moderne foredlingsanlegg. Foto: Regin Jacobsen.

Bakkafrost med knallsterkt overskudd per kg

I tredjekvartal oppnådde færøyske Bakkafrost en særdeles positiv EBIT per kg. ILA-overvåkningen utover i kvartalet, gav derimot negative resultat –heldigvis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I sin tredjekvartalsrapport melder selskapet at de oppnådde en EBIT/kg på 34,44 norske kroner.

Det kombinerte oppdretts- og VAP-segmentet oppnådde en operasjonell EBIT på DKK 247,6 mill (309 mill NOK).

Konsernsjef Regin Jacobsen

Oppsplittet i de to segmentene ser man at oppdrettsdelen fikk en operasjonell EBIT på DKK 294 (367 mill NOK), mens VAP-segmentet fikk en negativ operasjonell EBIT på DKK -46,7 mill.

- Bakkafrost leverte et tilfredsstillende resultat for tredje kvartal 2016. Lakseprisen fortsetter å være høy, men marginalt ned fra forrige kvartal og vårt oppdrettssegmentet leverte en meget god margin. VAP-segmentet sliter imidlertid når spotprisen er så høy, sier konsernsjef Regin Jacobsen i en kommentar.

Stor smolt-strategi

Ifølge kvartalsmeldingen satt de ut 3,8 millioner smolt i Q3 2016, og slaktet 10,7 tusen tonn sløyd vekt.

- De investeringer selskapet har gjort i produksjon av større smolt vil gradvis redusere tiden som trengs i merdene. Dette forventes å redusere biologisk risiko og øke kapasiteten. Kapasitetsvekst fra dette investeringsprogrammet vil gradvis vises i slaktevolum frem til til 2021, skriver selskapet i børsmeldingen.

De forventede slaktevolumene for 2016 er redusert fra 49 000 tonn sløyd vekt til 47 500 tonn sløyd vekt.

- Bakkafrost har utsatt planlagte slaktevolumer for å optimalisere størrelsen på slaktet fisk. Vi forventer å slakte 56 000 tonn sløyd vekt i 2017.

Ingen flere ILA-positive svar

I juli 2016 fikk de et positivt utslag på en rutinemessig overvåkingstest f  ILA på et av Bakkaforstanleggene (Hvannasund Nordur).

- Etter denne mistanken har man utført omfattende tester utført på lokaliteten for å verifisere denne, men ingen av resultatene fra disse testene viste utslag for patogent ILA-virus.

Veterinærtilsynet har økt overvåkingen i minst seks måneder etter at mistanken på lokaliteten og utfører samtidig ekstratester på naboanlegg. Så langt er det kun negative prøvesvar.

Bakkafrost kjøpte i kvartalet også de resterende aksjene (51%) i P/F Faroe Farming, et oppdrettsselskap som driver i den sørlige delen av Færøyene. Samtidig måtte selskapet leverte tilbake to konsesjoner til de færøyske myndigheter for å overholde færøysk lov. De tilbakeleverte oppdrettskonsesjonene var Svínáir og Hovsfjørður.