Flekksteinbit fra produksjonen hos Aminor. Foto: Aminor/Facebook.

Bare èn steinbit-oppdretter gjenstår

Det er i dag registrert femten konsesjoner på matfisk-produksjon av steinbit, men bare èn er i kommersiell drift.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konsesjonene registrert i Fiskeridirektoratets akvakulturregister, omfatter matfiskproduksjon av både flekksteinbit og gråsteinbit og har varierende MTB. Konsesjonene spenner også geografisk fra Finnøy til Tromsø. Men hvor mye fisk som har vært produsert de seinere år og hvor mange konsesjoner som har vært i drift kan ikke Fiskeridirektoratet kommentere grunnet ferieavvikling.

Nystartet bedrift produserer

Men selskapet Aminor meldte i fjor om utbygging av anlegg og oppstart av produksjon av flekksteinbit, og er den eneste aktøren som kyst.no kjenner til, som produserer matfisk av arten i Norge. Oppdrett av fisken foregår i Meløy i Nordland.

Kyst.no lykkes heller ikke i å få kommentarer på hvordan det står til med produksjonen av daglig leder Willy Sandaa, men på selskapets Facebook-sider, kommer det frem at de hadde en vellykket første klekking i april.

Fra produksjonen hos Aminor. Foto: Aminor/Facebook.

- Appetitten er stor, dødeligheten er lav og yngelen vokser godt = en oppdretters drøm. Denne robustheten er en av hovedgrunnene til at vi har valgt å satse på oppdrett av flekksteinbit, i tillegg til at den selvfølgelig er noe av det beste man kan få tak i av sjømat", skriver selskapet.

Det kommer også frem at bedriften ble kåret til "årets gründer" blant nyetableringer i Meløy kommune, og det virker som at de er optimistiske for produksjonen fremover.

- Oppbyggingen frem mot neste gytesessong (v-17) er nå i full gang, og det nye fôret som nylig er introdusert i stamfiskavdelingen vår ser ut til å falle i smak. Denne avdelingen, som er nøkkelen i våre langsiktige planer, vil bli viet mye oppmerksomhet i ukene fremover, opplyser de.

På tross av optimismen hos Aminor meldte kyst.no nylig om at Tomma Steinbit går fra steinbit til rensefisk. De forteller at deres oppdrett av marinfisken, ikke ga gode nok resultater til at de kunne fortsette driften.

Nedgående aktivitet

Rita Sæther, daglig leder ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Foto: LinkedIn.

Oppdrett av steinbit har foregått i Norge i nesten 30 år, og i akvakulturregisteret kan man se at den første registrerte konsesjonen ble ved utgangen av 1989.

- Vi har hatt steinbit her i alle år og har kjørt noen småskala forsøk de siste årene. Tidligere hadde vi stor aktivitet, spesielt innen fiskehelse, men det har vært mindre de siste årene, forteller Rita Sæther, daglig leder ved havbruksstasjonen i Tromsø til kyst.no.