Illustrasjonsbilde av ILA. Foto: Trygve Poppe

Bekreftet ILA hos Marine Harvest i Nordland

Det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten Digermulen i Rødøy kommune i Nordland fylke. Lokaliteten drives av Marine Harvest AS, melder Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Alle som ferdes i området må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av sykdom unngås. Veterinærinstituttet har også påvist ILA-virus på sjølokaliteten Kvalvika i Rødøy kommune, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet ble varslet om mistanke om ILA på lokaliteten Digermulen 11. april, og tok ut verifiserende prøver som Veterinærinstituttet har analysert. På bakgrunn av kliniske symptomer og analyseresultater fra Veterinærinstituttet har Mattilsynet stadfestet diagnosen ILA.

I område med flere ILA-tilfeller

Digermulen ligger ca. 19 km fra lokalitet Ørnstolen som fikk påvist ILA 19. januar og ca. 19 km fra lokalitet Stangholmen som fikk påvist ILA 16. februar. I tillegg er det vel 15 km mellom Digermulen og lokalitet Bukkøya som ble båndlagt på grunn av mistanke om ILA 2. februar.

For å forhindre smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Veterinærinstituttet har publisert lokaliteten på Fiskeridirektoratets interaktive kart over ILA-tilfeller.

Kontrollområde

Digermulen ligger innenfor overvåkingssonen opprettet i forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Rødøy og Lurøy kommuner, Nordland. Forskriften blir revidert etter bekreftet utbrudd i overvåkingsområdet.

Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk til og fra anlegg i havområdet. Lokale tilpasninger for topografi og strømforhold etc., vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10-20 km fra lokalitet med ILA-diagnose, melder Mattilsynet onsdag.