Are Kvistad

Bekymret over funn i Altaelva

Alta laksefiskeri uttrykker bekymring over det høye innslaget av oppdrettslaks i Altaelva. Are Kvistad i FHL innrømmer at situasjonen ikke er god, men er ikke overrasket.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Mandag denne uken meldte Altaposten at hele 9 av 13 fisk som Alta laksefiskeri fanget under en rutinesjekk var oppdrettslaks. Organisasjonen gjorde i perioden 17 - 19. september et prøvefiske over hele elven, der det ble tatt skjellprøver av alle fiskene som ble fanget. Prøvefisket viste et innslag på omtrent 20 prosent oppdrettslaks. Alta laksefiskeri frykter nå oppdrettslaksen skal ta over hele elva og ødelegge laksefisket i den nasjonale lakseelven.

Innslaget skal ha vært spesielt høyt i Sautso, som ligger på toppen av elven.

– Det er bekymringsverdig. Sautsodelen av elva har en kraftig reduksjon av bestanden allerede, og hvis det er sånn at all oppdrettsfisk går til Sautso, så er det grunn til bekymring, sier styrelederen for ALI, Hasse Kjeldsberg.

Han mener oppdrettsnæringen må ta ansvar.

Det er til syvende og sist oppdrettsnæringen som har skyld i dette. Det er de som mister fisken og de som må ta ansvar og forsøke å rydde opp i det, sier Kjeldsberg.

Les også: - Uakseptabel rømmingssituasjon

- Ingen god situasjon

Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, innrømmer at situasjonen ikke er god.

– Dette er ikke en god situasjon verken for oppdrettsnæringen eller elveforvalter. Det er for så vidt ikke overraskende etter rømmingen tidligere i år. Men dette er helt klart et område næringen kan bli bedre på. Vi har en nullvisjon på rømming og jobber med å forbedre blant annet merking og sporing av oppdrettslaks, sier han til NRK.

Les også: Rømt laks i Hjeltefjorden

Redd Villaksen mener det høye innslaget av oppdrettslaks i Altaelva er uakseptabelt. Foto: Forskning.no

- Uakseptabelt

Stiftelsen Nordatlantisk Villaksfond Norge (NASF Norge) som står bak nettsiden Reddvillaksen.no mener det er uakseptabelt med et slikt høyt innslag av oppdrettslaks.

- At o-rotter nå svømmer opp i Altaelvas livmor (Sautso,) er totalt uakseptabelt. Nylig viste det seg at 9 av 13 fisk i det som tidligere var Altas viktigste habitat for storlaks. O-gener hører ikke hjemme på en slik plass, skriver organisasjonen på Facebook.

Redd Villaksen uttrykker også frustrasjon over den pågående etterforskningen i Alta fra rømmingen i Kåfjorden tidligere i år.

- Ingen ser ut til å eie fisken, selv om det anslåes at så mye som 50.000 fisk kan ha unnsluppet fra anlegg ute i fjorden. Gentester peker på Grieg, men Reinspolitiet som etterforsker saken er helt på vidda og henlegger. Feigt, skriver Redd Villaksen på Facebook.

Les også: Mistenker rømming i Fillfjorden