Nordic Aquapartners sitt anlegg i Ningbo. Foto: AKVA Group

Benchmark skal levere rogn til RAS-anlegg i Kina

Nordic Aqua Partners har valgt Benchmark Genetics som rognleverandør til sitt Ningbo-prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppføringen av Nordic Aqua Partners’(NAP) landbaserte anlegg i Ningbo, Kina starter i januar 2021, og som en del av forberedelsene har de inngått en femårs avtale tilsvarende 9,5 millioner rognkorn med Benchmark Genetics. Det første partiet med rogn vil bli levert fra Benchmarks islandske virksomhet så snart klekkeriet i Ningbo er ferdigstilt etter planen i Q4 2021.

Ragnar Joensen, styreleder i NAP, sier at de er fornøyde med å ha sikret de langsiktige forsyningene med genetikk før anleggsfasen tar til på nyåret.

- Benchmark Genetics har lang erfaring i å produsere rogn gjennom hele året og å levere til destinasjoner verden rundt. For vår del er leveringssikkerhet grunnleggende viktig for å kunne optimalisere produksjonsplanleggingen, sier han.

Omfattende screening

Rogn og nyklekket plommesekkyngel. Foto: Benchmark Genetics

Joensen forklarer at kinesiske myndigheter og forbrukere er veldig opptatt av mattrygghet. Derfor må de sikre at biosikkerheten er på det høyeste nivå både i eget anlegg og hos leverandørene. Benchmark har en produksjonsmodell og et omfattende screening-system gjør NAP trygg på at rogna de mottar har den beste helsestatusen når den går inn i deres RAS-system.

- Benchmark Genetics har forskningskompetanse og et produkttilbud tilpasset landbasert RAS-produksjon som var medvirkende til at vi signerte en langsiktig avtale med dem, sier styrelederen.

Geir Olav Melingen, Kommersiell direktør, Benchmark Genetics. Foto: Benchmark Genetics

Geir Olav Melingen, kommersiell direktør i Benchmark Genetics, er fornøyd med å ha signere nok en kontrakt med et landbasert prosjekt.

- Vi tar sikte på å være den ledende leverandøren av genetikk til landbasert oppdrett, uansett hvor anleggene befinner seg i verden.

- Vi har levert rogn til Kina helt siden 2002 og har et opplegg for logistikk som så langt har fungert meget godt, også under de utfordrende tidene med Covid-19, sier Melingen.

Vil produsere 40 000 tonn

Nordic Aqua Partner blir det første fullintegrerte kommersielle RAS-anlegget i Kina, og det legges opp til en produksjonskapasitet på 8.000 tonn det første året, med en videre dobling av veksten til 16.000 tonn. Selskapet har videre vekstambisjoner tilsvarende 40.000 tonn i Ningbo, som er strategisk lokalisert nært storbyen Shanghai.

Ragnar Joensen, Styreleder Nordic Aquapartners. Foto: NAP

Benchmark Genetics er forberedt på å møte veksten i etterspørselen fra den landbaserte sektoren, både når det gjelder produksjonskapasitet og kundeservice.

- Den landbaserte sektoren vil ha store utviklingsmuligheter, og for å møte veksten er vi i gang med å styrke vår organisasjon og jobber kontinuerlig med å tilpasse vårt produkttilbud slik at kundene våre blir godt posisjonert til å nå sine mål, avslutter Geir Olav Melingen.