Lokalitetene Bergsvik og Barlingebotn ligger i Masfjorden. Nå er den neste tomme. Erko Seafood håper vedtaket om permanent inndragning kan omgjøres til en i første omgang toårig driftsstans. Selskapet argumenterer for at det ikke nødvendig for forvaltningen å gå så drastisk til verks som de har gjort.

Ber myndighetene omgjøre lokalitetsinndragelse

Miljødirektoratet vedtok før nyttår at to lokaliteter tilhørende Erko Seafood i Masfjorden i Hordaland skulle inndras. Nå har selskapet sendt brev til Klima- og miljødepartementet der de ber om møte for å diskutere at vedtaket omgjøres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De mener nemlig vedtaket er i strid med prinsippet om at forvaltningsvedtak ikke skal gå lenger enn det som er nødvendig for å ivareta formålet med vedtaket.

Fylkesmannen i Hordaland vedtok i mai i fjor at Erko Seafood ble pålagt å fjerne begge sine anlegg (Bergsvik og Barlingebotn), mens Engesund Fiskeoppdrett og Havforskningsinstituttet blir pålagt å redusere MTB i merdene sine. Begrunnelsen var lave oksygenforhold i fjorden.

Saken ble anket inn for Miljødirektoratet som kom med endelig vedtak i desember i fjor, der de opprettholdt inndragningen av lokalitetene.

I januar sendte imidlertid advokatfirmaet Wikborg Rein, på vegne av Erko, et brev til Miljødirektoratet der de begjærer vedtaket omgjort. Direktoratet sendte så den 5. mars begjæringen videre til Klima og Miljødepartementet. Det har fått advokatene til Erko til å sendte et nytt brev, nå til departementet, der de går til angrep på det rettslige grunnlaget for vedtaket om permanent inndragning.

De peker blant annet på at det grunnleggende prinsippet om at forvaltningsvedtak ikke skal gå lenger enn det som er nødvendig for å ivareta formålet med vedtaket.

- Vi kan ikke se at Miljødirektoratet har vurdert eller hensyntatt dette i sin beslutning, skriver advokatene.

Argumenterer i stedet for toårig driftstans

Selskapet selv mener det ville vært bedre med en driftsstans i to år.

Direktoratets syn på det, er at de ikke tror det kan startes opp igjen etter to år, selv om det skulle komme innstrømming av nytt oksygenrikt vann over terskelen som bedrer forholdene i denne perioden.

- Selv om direktoratet skulle ha rett i sin antakelse, så er vedtaket likevel i strid med ovennevnte forvaltningsrettslige prinsipp, understreker advokatene til Erko.

Daglig leder i Erko, Leif Rune Pedersen, sier i en kommentar til Kyst.no at de ønsker å få mer kunnskap på bordet.

- Får vi i stedet en to års driftsstans kan vi bruke tiden i denne perioden til å ta månedlige målinger for å se utviklingen. Det kan gjøres uten å trekke løyvet, men ved at det ikke produseres. Denne informasjonen vil vi selvsagt dele med miljømyndighetene, sier Pedersen.

Saken vil derfor etter deres mening være enda bedre belyst etter den nevnte to-års perioden, uten at de mener det er noen påviste ulemper med dette alternativet.

Ikke “nødvendig” med inndragelse

I brevet påpekes det også at at en eventuell oppstart av virksomhet på lokalitetene etter en toårig brakklegging, alltid vil forutsette søknad og godkjenning fra Miljødirektoratet.

- Så vi kan ikke se at det er noen ulemper, verken for oksygenforholdene i Masfjorden eller for Miljødirektoratet, å akseptere dette som et mindre inngripende tiltak, skrive de og mener det derfor ikke er "nødvendig" å treffe et slikt vedtak som Miljødirektoratet har gjort.

Må lete etter nytt areal

Uansett, må nå oppdretteren finne andre lokaliteter fremover å produsere den fisken som de til nå har hatt i Masfjorden.

- Det er ikke bare enkelt å finne ledig areal. Det er veldig mange som er på jakt etter akkurat det. Ofte må det gjøres et omfattende planarbeid i forhold til kommunene så det blir lange og tidkrevende prosesser, sier Pedersen.

Fisken de har hatt på lokalitetene er nå så godt som utslaktet.

- Det er fisk igjen i to merder som slaktes ut til helgen, så er det tomt. Heldigvis fikk vi utsettelse nok på inndragningen av lokalitetene til at vi klarte å produsere fisken frem til slaktevekt. Det er for øvrig en produksjon som har gått veldig bra med svært lite lus – ikke minst på grunn av mye ferskvann i fjorden, sier Pedersen.

Fremover ønsker Erko Seafood AS svært gjerne å få diskutere saken i et møte med Klima og Miljødepartementet. Derfor ber de om en invitasjon «dersom departementet finner tid til dette».