Morten Vike Grieg Seafood

Biologisk stjernesmell for Grieg

Lus, amøber, bly og lave priser gjør at millionene ruller ut i ekspressfart fra Grieg Seafood. - Vi er svært misfornøyde med oss selv, sier konsernsjefen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kristin Vallevik Gjerde

Havbruksselskapet Grieg Seafoods har ikke hatt hellet med seg på noen fronter i kvartalet som gikk.

- Vi gjør det dårligere enn andre, og vi må få kontroll på biologien. På Shetland har vi tapt enormt, sier konsernsjef Morten Vike til kyst.no etter resultatpresentasjonen fredag morgen.

Morten Vike i Grieg Seafood har hatt ett annus horribilis.
Morten Vike Grieg Seafood

Blodrøde tall

Grieg Seafood gjorde det katastrofalt dårlig på Shetland og i Canada, mens i Norge gikk driften omtrent i null. På Shetland var underskuddet etter nedskrivninger (EBIT) på grunn av biologiske forhold på 70 millioner kroner, i Canada minus 58 millioner kroner, i Finnmark minus 14 millioner mens i Rogaland var overskuddet på litt over ti millioner kroner. Totalt tapte Grieg 140 millioner kroner i kvartalet, mot et tap på 38 millioner kroner i samme kvartal året før.

- Det var ekstraordinært svakt på Shetland og i BC, sier Vike på resultatpresentasjonen.

Biologiske utfordringer

Grieg Seafood ble hardt rammet av lus og amøber på Shetland.

- Biologiske forhold har påvirket resultatet negativt. En faktor er lus: det er meget krevende og på et høyere nivå enn i Norge, sier han.

Behandlingseffektiviteten er lav, og kombinert med AGD, en saltvannsamøbe som belaster gjellene, ble det fatalt for fisken.

- Vi ble tvunget til å lusebehandle fisk med amøber, det er høyrisiko. Dødeligheten ble massiv, sier han.

I Finnmark ble det funnet bly i fisken, dermed ble Grieg utesteng fra Russland.

- I Finnmark hadde vi ikke optimal timing på slaktingen. Vi slaktet i dårlige uker. Det var svak prisoppnåelse generelt i august, og så fant russerne bly i fisken og vi ble utestengt fra det russiske markedet og måtte reallokere fisken, sier han.

Uhell på uhell

Heller ikke i Canada var hellet med Grieg. Et utbrudd av furunkulose medførte tap på 43 millioner kroner i kvartalet.

- Vi hadde 92 millioner i nedskrivinger på grunn av furukunlose i Canada og knyttet til behandling og dødelighet på grunn av lus på Shetland. Vi måtte slakte en hel generasjon, sier han.

I tillegg til svake priser i det amerikanske markedet på grunn av det store tilbudet i Chile, måtte Grieg ta ut smolt på grunn av sykdommen.

- Det var et stort utbrudd. Vi måttet ta ut det meste av den smolten som var påvirket. Dette skjedde i forbindelse med vaksinering slik at det spredde seg, sier Vike.

 - Noe erstatningssmolt var det mulig å finne, men på det stadiet er det lite å få tak i. Det går ut over utsettet vårt, og påvirker 2014-volumet. I 2015 er vi tilbake igjen, sier han.

Han opplyser at de gjør tekniske foredringer i selve anlegget for å bedre vannkvaliteten, og de har tatt godt tak i problemstillingen ved å gjennomføre tiltakene og minimert risikoen for at det skal skje igjen.

- Vi sprer risikoen med den neste generasjonen og det ser veldig bra ut så langt, sier Grieg-sjefen.

Ny lusestrategi

De holder også på med egne smoltanlegg, smoltkvalitet har vært en stor utfording på Shetland.

- Vi har ikke hatt egenprodusert smolt, men nå bruker samme teknologi som i Norge, og har innført lusestrategi basert på modell fra Norge. For AGD har vi etablert en helseplan og har ukelig overvåking av fisken for å oppdage tidlig og behandle tidlig. I tillegg har vi et forsøk som starter nå med Rognkjeks for å se hvor effektiv den er som lusespiser. Vi har god effekt med leppefisk i Sør-Norge, sier Vike.

Bra i Norge

Vike fremholder imidlertid at det er god biologiske utvikling i Norge. Det er stor forskjell mellom regionene, Rogaland var eneste med positivt resultat.

- I Rogaland har vi god drift og stabil biologi. Vi produserer imidlertid lite per lisens sammenlignet med de andre, vi har dermed fortsatt et uutnyttet potensial på eksisterende lisenser også i Finnmark. Vi har fokus på vekst og ekspansjon i Norge, sier konsernsjefen.

Grieg har nå 65 prosent av slaktevolumet i Norge, opp fra 56 prosent i 2011.