Henning Beltestad, CEO i Lerøy Seafood Group.

Biologiske utfordringer tynger Lerøy

Konsernleder Henning Beltestad i Lerøy Seafood  Group  (LSG)  forteller tredje kvartal har vært preget av biologiske utfordringer, lavere snittvekter enn forventet, høyere kostnader enn normalt og en lavere prisoppnåelse. Lerøy Midt oppnådde EBIT per kg på kun 8 kroner, noe som er mer enn en halvering fra andre kvartal. - Dårligere enn forventet, kommenterer Nordea.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

EBIT per kg for hele Lerøy-konsernet endte på 12,5 kroner i tredje kvartal 2016. Dette er ned fra 16,4 kr i andre kvartal, men bedre enn de 4,4 kroner de oppnådde i Q3 i 2015.

  • Lerøy Aurora fikk en EBIT per kg på 18,4 kr, ned 4 kroner fra Q2.
  • Lerøy Midt fikk en EBIT/kg på 8 kr, ned 9,4 kroner fra Q2.
  • Lerøy  Sjøtroll fikk en EBIT/kg på 15,4 kr, opp 1,30 kr fra Q2.

Omsetning

Konsernet rapporterer en omsetning på  MNOK 4.268 i  tredje kvartal  2016 sammenlignet  med MNOK 3.295 i samme periode  i 2015. Høstet volum i tredje  kvartal  2016 er 22 % lavere  enn samme periode  i fjor. Konsernets resultat før skatt  og før verdijustering av biomasse ble  i tredje kvartal 2016 på MNOK 534  mot MNOK 231 i samme periode i 2015.

- Lerøy Seafood Group oppnår den høyeste omsetning og det høyeste driftsresultat per tredje kvartal i konsernets historie. Det er vi selvsagt meget fornøyd med, kommenterer Beltestad i børsmeldingen.

- Kvartalet har også vært preget av biologiske utfordringer, lavere snittvekter enn forventet og høyere kostnader enn normalt, fortsetter Beltestad.

Under forventning

I sin morgenrapport skriver Nordea at resultatene er hele 35% under markedets forventninger.

- Noe av skylden kan legges på en relativt høy kontraktsdekning, som betyr at de har låst inn salg på lavere priser enn dagens høye laksepriser, men hovedgrunnen er relatert til massive utfordringer med lus i Midt‐Norge, skriver Nordea.

Driftsresultat

De oppnådde et driftsresultat før verdijustering av biomasse på MNOK  481 i tredje  kvartal  2016, mot MNOK 253 i samme periode i  2015. Resultatet tilsvarer et driftsresultat før biomassejustering per kg på NOK 15,2 mot NOK 6,2 på samme tid i fjor

Beltestad viser til at konsernet valgte å ta ut betydelige volum i et godt marked gjennom andre kvartal 2016 og gikk inn i tredje kvartal med 10 % lavere biomasse enn i samme periode i fjor.

- Dette har gitt konsernet høyere fleksibilitet i tidspunkt for uttak gjennom kvartalet, og med bakgrunn i konsernets markedsvurderinger har konsernet høstet et noe begrenset volum og valgt å bygge biomasse gjennom kvartalet, sier han.

Forventer bedre pris

Han viser til at et lavere høstet volum i tredje kvartal sammen med en høyere kontraktsandel, har medført lavere prisoppnåelse.

- Konsernet har imidlertid forventninger om et høyere høstet volum, en betydelig bedre prisoppnåelse og lavere uttakskostnader i inneværende kvartal, forteller Henning Beltestad.

- Prisoppnåelsen for ørret er fortsatt lavere enn for laks. Men forskjellene blir mindre og konsernet forventer en god utvikling i markedet for ørret fremover, sier konsernlederen.

Bearbeiding

Segment  VAP, som består av fire enheter, rapporterer en omsetning på MNOK 524 i tredje kvartal 2016, som er en økning på 9 % i forhold til tredje kvartal 2015. Driftsresultatet  falt i samme periode fra MNOK  31 til MNOK 8. Tilsvarende har driftsmarginen  gått  ned  fra  6,5 %  i  tredje kvartal 2015 til 1,6 % i tredje kvartal 2016.

- De volatile prisene på laks har vært, og er, en utfordring for bearbeidingsaktivitetene. Men det er en god underliggende utvikling i segmentet og konsernet jobber kontinuerlig med å tilpasse seg forventningen om vedvarende høye råstoffpriser.

Salg og distribusjon

Segment Salg & Distribusjon sin omsetning på MNOK 3.845 i tredje kvartal 2016 er opp  27 % sammenlignet med tredje  kvartal 2015. Driftsresultat i tredje kvartal 2016 var MNOK 82, som er en økning på 36 % fra MNOK 60 i tredje kvartal 2015.  Tilsvarende  har  driftsmarginen  for  segmentet  også  økt,  fra 2,0 % i tredje  kvartal 2015 til 2,1 % i tredje kvartal 2016.

- Segment Salg & Distribusjon viser en flott utvikling både i omsetning og driftsresultat i tredje kvartal, forteller konsernleder Henning Beltestad,  og vi ser at segmentet har mye ubenyttet kapasitet i flere «fish-cuts».

- Dette gir et fortsatt stort potensiale for å øke aktiviteten og inntjeningen innenfor denne delen av verdikjeden, herunder gjennom økt fokus på hvitfisk i årene som kommer, sier Beltestad.