Bilde av lastebil som henter container. Illustrasjonsbilde: Bioretur.

Bioretur AS lanserer mobil slamtjeneste for oppdrett

Bioretur lanserer nå et helt nytt konsept innen slamrensing som de mener passer perfekt til små oppdrettere. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bioretur:

  • Utvikler skreddersydde anlegg og installasjoner spesialisert for oppsamling og prosessering av avfall.
  • Selskapet er en del av LHG-konsernet som også står bak returordningen Bioretur og gjødselmerket Equus.
  • Tilsammen er selskapene i konsernet en verdikjede som gjenvinner avfall, foredler det og tilbyr kvalitetsprodukter både til industri og privatmarked.
  • Bioretur fikk Miljøprisen 2016 av Hordaland Venstre. Begrunnelsen var at de har løst et stort miljøproblem og gjort Hordaland til et grønnere sted.

Dette gjør de i tillegg til å fortsatt levere de anleggene og tjenestene for slambevhandling som passer best for de litt større aktørene, melder selskapet i en pressemelding. 

De skriver at Bioretur har markert seg ved å tilby totale slamløsninger tilpasset internasjonale bærekraftmål og i tråd med strenge utslippskrav. Bioretur påpeker at de er det eneste selskapet som tar ansvar for hele prosessen inkludert gjenbruk av fiskeslam. Med egne merkevarer som Equus gjødsel kan det dermed dokumenteres ekte sirkulær økonomi. 

- Dette har vist seg nyttig f.eks. når internasjonale oppkjøpere begynner å kreve utvidet miljødokumentasjon fra produsentene. Sammen med partnere som Fjell Technology Group AS leverer Bioretur robuste og driftssikre slamløsninger som går under fellesbetegnelsen FRS™. Bioretur har slike anlegg i drift og under bygging. Det unike er at oppdretterne kun forholder seg til en månedlig sum som dekker både investering, drift og logistikk og på den måten overlates hele jobben til Bioretur, kommer det frem i pressemeldingen. 

Adm. Dir. Steinar Wasmuth i Bioretur AS forteller at selv om prisen på Bioreturavtalen er konkurransedyktig, så har de opplevd at mange små anlegg som har fått rensekrav, ikke har produksjon som forsvarer en slik kostnad, uansett hvilken teknisk løsning de måtte velge.

- Vi er opptatt av å kunne tilby gode løsninger for alle type aktører, og nå har vi utviklet en rimelig mobil løsning som passer perfekt til små oppdrettere.

Lanserer prisgunstig mobil tjeneste

På bakgrunn av dette har Bioretur utviklet et konsept hvor flere små anlegg kan dele på samme slamløsning. Kort fortalt kommer Bioretur regelmessig med et portabelt slamanlegg montert i en 20 fots konteiner. Slammet tørkes raskt til 95% TS og fylles direkte i Big Bags som bilen kan ta med seg sammen med FRS anlegget. Hele tørkeprosessen overvåkes og styres fra kontrollrommet i Bergen. På denne måten blir både investerings- og driftskostnader holdt på et minimum samtidig som løsningen er like god og bærekraftig som på store permanente anlegg. Løsningen passer selvsagt ikke for alle, men er hensiktsmessig for anlegg med opptil 250 tonn årlig biomasse og hvor det er flere i samme region med tilsvarende behov, skriver de.