Lise Andreassen

Biprodukter er drømmeråvaren

I dag importeres nærmere 90 prosent av ingrediensene som brukes i fôret til oppdrettslaksen. – Det finnes andre alternativer, sier produktsjef for vekstfôr i Ewos, Lise Andreassen og viser til utnyttelse av råvarer som biprodukter, tang og blåskjell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lise Andreassen. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

- Råvare tilgangen i dag er mer komplekst. Matvartrygghet er fremdeles avgjørende, men det er strenger krav til sertifisering, standarder og dokumentasjon, forteller Lise Andreassen fra Ewos.

- En del av dette presset kommer fra forbruker, men også fra interesseorganisasjoner som WWF eller regnskogfondet.

Ewos har de siste årene økt innsatsen for å ta i bruk alternative kilder til fiskeolje og fiskemel i fôret. Der har biprodukter hentet fra avskjer blitt en viktig kilde.

- Vi har et samarbeid med Hordafôr der vi forsøker å utnytte mer av dette. Biprodukter er drømmeråvaren. På kort sikt kan vi ta i bruk mer av dette, konstaterer Andreassen.

Alternative kilder

Produktsjefen håper alternative råvarekilder som tunikater, blåskjell, avskjær og insektsmel vil bli mer synlig i årene som kommer.

- Tuniktater blir i dag sett på som et problem. De vokser der de vil uansett om du vil eller ikke. Med kombinert oppdrett og dyrking av blåskjell og tare får en økt produksjon av blåskjell samtidig som man renser havet for næringsstoffer. Samtidig bindes Co2 i skallet på blåskjellet. Det vil redusere klimautslippet.

- Insektsmel er en annen mulighet. Insekter er en helt naturlig råvare for laksen, og forsøkene som er gjort av oss og Nifes viser at det er en veldig god råvare.

I dag importeres 90 prosent av råvarene. Noe som tilsvarer 1,4 millioner tonn. Andreassen mener man vil være tjent med å hente mer lokalt fra kilder som dette.

- Det vil også ha positive ringvirkninger for næringslivet. Det vil være positivt dersom vi kan hente tilbake disse næringsstoffene og føre inn igjen i næringskjeden.