Prosjektert landanlegg i Florø. Foto: Nekst.

Blir verdens største landbaserte oppdrettsanlegg

Nekst har fått tillatelse til en produksjon på 20 millioner 1 kilos postsmolt, eller 20 000 tonn, til sitt landanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anlegget som bygges på Botnastranda, rett utenfor Florø, vil  ta i bruk det siste av teknologi, og det planlegges at det meste av vannet skal resirkuleres, ifølge en pressemelding fra Nekst.

Jan Heggeim. Foto: Nekst.

- Teknologien betyr en eksakt kontroll av vannkvalitet, optimal fiskevelferd og fiskehelse, og ingen inngrep i nærliggende vassdrag.

De skriver at utsett av fisk på denne størrelsen betyr en kortere driftstid i sjøen, mindre avlusning og forbedret bærekraft.

- Det kan bli aktuelt med utsett av enda større fisk, og enda kortere driftstid i sjøen, som nær kan eliminere behovet for avlusning med medikamenter og andre metoder. Dette er en langsiktig,  industriell og  bærekraftig løsning for norsk oppdrettsnæring. Anlegget er  helt i tråd med Stortingets ønske om «Forutsigbar, miljømessig bærekraftig vekst i norsk laks og ørretoppdrett»

Anlegget vil ifølge selskapet bety mange nye kompetansearbeidsplasser i nærmiljøet, og Nekst har allerede nært samarbeid med skolesystemet i fylket.

- Kompetansen i nærmiljøet, sammen med solid politisk forankring og støtte, blir nøkkelen til suksess fremover, sier Martin Ramsdal i Nekst. Han viser også til at flere intensjonsavtaler med fremtidige partnere i lokalmiljøet er på trappene.

De viser så til at de også er svært tilfreds med at søknaden ble godkjent på rekordtid.  Fylkesdirektør for næring og kultur i Sogn og Fjordane, Jan Heggheim sier at årsaken til den raske behandlingen er et veldokumentert og gjennomarbeidet prosjekt, der alle aspekter var belyst og redegjort for.

- En viktig suksessfaktor for norsk oppdrettsnæring ligger i høy kompetanse og effektivitet innenfor byråkratiet, sier partner Kjell Audun Aasen.

- Det er bare å se seg litt rundt i verden for å forstå at uten gode regelverk og et kunnskapsrikt byråkrati, kunne vi ikke ha bygget en næring som ligger lengst fremme i verden. Kritiske vurderinger opp i mot et godt regelverk bidrar til å forankre prosjektet på en sunn og bærekraftig måte. Vi har jo alle de samme målene, avslutter Aasen, som har mange tiårs erfaring fra oppdrettsnæringen, både i Canada, Norge og Chile.

Det jobbes nå med konkrete finansielle og industrielle partnere for prosjektet. SpareBank 1 Markets er finansiell rådgiver i denne prosessen.

- Nekst er tidlig ute med å realisere et større landbasert oppdrettsanlegg, som vil sikre økt vekst for næringen, og vi tror at prosjektet vil bli godt mottatt i kapitalmarkedet, sier Corporate direktør i SpareBank 1 Markets, Nils Hovtun.