Olga Kravchenko er IBMs sin talsperson for «Blockchaintechnology», noe hun mener kan være svært nyttig for havbruksnæringen. Foto: Therese Soltveit.

- «Blockchain»-teknologi kan bedre fremtidens fiskeoppdrett

Olga Kravchenko i IBM mener denne teknologien kan gi flere fordeler for havbruket når det digitaliseres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Teknologibedriften IBMs «Blockchain» talsperson Olga Kravchenko forklarer til Kyst.no at blockchain-technology er svært viktig for havbruksnæringen fremover ettersom teknologien har egenskaper som gjør den velegnet for validering av operasjoner, der man tidligere har vært avhengig av mellommenn.

- Denne metoden forenkler og gir tidsbesparelser. Teknologien forvalter en felles oppfatning av sannheten basert på kriterier definert av involverte aktører. IBM tror selskaper og næringer kommer til å samarbeide om løsninger. Blockchain kan for eksempel benyttes for å dokumentere kvaliteten på norsk laks helt ut til forbrukere, opplyser hun.

Om «Blockchain technology»:

Kan oppsummeres er en digital loggbok som deles i sanntid med parter som er invitert og godkjent til å delta av alle partene i nettverket/kjeden. Alle avsjekkspunkter på veien mot sluttleveranse registreres. Uten avvik fra predefinerte verdier kan prosessen gjennomføres automatisk. Dermed oppnås store tids- og prosessbesparelser.

- Verdifulle opplysninger

Kravchenko påpeker det vil gi et ekstra konkurransefortrinn i markedet.

- Sporbarhet og dokumentasjon helt fra oppdretteren i Norge til matbutikken i New York, der kvaliteten på fiskeforet, temperaturen under transport, og ikke minst hvor lenge den ble lagret, er verdifulle opplysninger.

Teknologien påpeker hun har vært brukt og av selskapet Maersk​, og påpeker dette har vært vellykket. Les mer om dette i slutten av saken. 

- Kostnader kan reduseres

Kravchenko forklarer videre at det også er en spennende teknologi i forhold til muligheten til selv å bestemme hvem som skal få tilgang til helsejournaler og data, eller ved søknadsprosesser der autentisering er viktig.

- Innen finans vil blockchain eliminere transaksjonsrisiko slik at kostnadene reduseres kraftig. Bruksområdene for blockchain-teknologi kommer til å utvikle seg raskt fremover i takt med ønsket om automatisering av prosesser, mener hun.

Skal samarbeide med havbruksnæringen

Kravchenko opplyser til Kyst.no at IBM ønsker å teste noen konsepter innen havbruksnæringen fordi de mener teknologien kan gi store fordeler knyttet til prosessene i næringen.

- Det er snakk om å forbedre eksisterende prosesser og skape en tilleggsverdi for sluttbrukere, i et samarbeid med NCE Seafood Cluster.

Kravchenkos oppfordrer nå havbruksnæringen til å vurdere blockchain-teknologi når de arbeider med digitalisering.

- Teknologien muliggjør betydelig forenkling og kvalitetsforbedring i en rekke prosesser. Løsningene kan medføre nye forretningsmuligheter og forretningsmodeller. Og den enkleste måten å starte er å teste, bli med på allerede etablerte blockchain-løsninger eller lage noe selv, uttalte hun. 

Kartlegger 

Kravchenko holdt nylig et innlegg under North Atlantic Seafood-konferansen (NASF) der hun snakket om Maersk sitt IBM-samarbeid, og hva som var målet med utviklingen av blockchain.

- Maersk lager en digital plattform som samler alle transaksjoner og dokumenter som følger hver eneste kontainer fra A til B i verden. Det gir ny trygghet og sikkerhet for alle involverte parter i logistikkoperasjonene konsernet håndterer.

Maersk ønsker også å tilby løsningen til andre selskaper, leverandører, og partnere som er involvert i global handel og transport.

- For å sikre tillit til plattformen og ektheten i informasjonen der, valgte Maersk å bruke blockchain. For å ivareta nøytralitetsprinsippet har Maersk sammen med IBM etablert et joint-venture-selskap som skal tilby denne plattformen som en tjenestr, legger hun til.