Gå til innhold
Annonse

Bør utvikle bedre standard for bygging av RAS-anlegg

Lasse Solgren, driftssjef i Salangfisk AS, mener det er for lite fokus på fiskehelse og velferd i RAS-anlegg. Foto: Salangfisk AS.
Lasse Solgren, driftssjef i Salangfisk AS, mener det er for lite fokus på fiskehelse og velferd i RAS-anlegg. Foto: Salangfisk AS.

Juleintervju: 2018 har vært et godt år for Salangfisk AS. Likevel mener selskapet at fiskehelse og velferd i RAS-anlegg bør settes på dagsorden nå som 2019 snart står for tur. 

Annonse

Lasse Solgren er driftssjef i Salangfisk AS og mener at havbruksnæringen fra neste år av bør utvikle standarder for bygging av RAS på både sjøvann og ferskvann. Han påpeker at leverandører i næringen har for lite fokus på området, og det hersker stor usikkerhet rundt fiskehelse og velferd i slike anlegg.

- Noen drifter godt, andre har store problemer. Hvis vi ikke bedrer denne situasjonen, vil jeg tro Mattilsynet setter begrensninger, sier han til Kyst.no.

Les også: Fiskevelferd: - Hva som er forsvarlig er en faglig vurdering

- Drift av RAS-anlegg og påfølgende problemer med dannelse av hydrogensulfid er en utfordring det vil komme nye løsninger på fremover.

Lasse Solgren

Fokus på fiskehelse-og velferd

Solgren trekker frem problematikken med settefisk og storsmolt i RAS-anlegg og bruken av brakkvann som en av de største utfordringene fra året som har gått.

- Drift av RAS-anlegg og påfølgende problemer med dannelse av hydrogensulfid er en utfordring det vil komme nye løsninger på fremover.

Fem kjappe:

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Ja
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine? Ja
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen området til neste år? som fører til at de må redusere MTB? Ja
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år? Ja
  5. Gjennomsnittlig laksepris for 2018 er cirka 59 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019? 60 kr/kg 

Han tror at utfordringer relatert til fiskevelferd og fiskehelse på RAS-anlegg vil stå enda mer i fokus neste år.

Les også: Hydrogensulfid i RAS-anlegg - NIVA jobber med å utvikle ny målemetode

Driftssjefen sier videre at det bør satses enda hardere på «god biologi» og la fisken bestemme rammene for produksjon. Han mener god biologi er god økonomi.

Levert første storsmolt

For Solgren og Salangfisk har en av de viktigste hendelsene i året som har gått vært ferdigstilling av anlegget deres og levering av første storsmolt ut fra anlegget.

- Vi har så langt levert storsmolt av god kvalitet mellom 250-300 gram. Fisken har prestert veldig godt så langt, med god vekst, lav dødelighet og lite lus.  Vi setter fortsatt ut storsmolt på denne lokaliteten, siste utsett kommer i uke 51.

Han forteller at Salangfisk fortsatt ser på muligheten for å produsere større smolt for å utnytte produksjonen.

- Det blir produsert et parti med noe større snittvekt, denne blir etter planen satt ut i april 2019. Her er det snakk om 400-500 grams fisk.

Avslutningsvis sier Solgren at dersom han skulle fått et ønske innenfor havbruksnæringen oppfylt til jul, så hadde det vært at næringen klarte å løse utfordringen med lakselus, slik at man kunne oppnå videre vekst.

Les alle juleintervjuene her.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse