Botngaard har flyttet inn i nye og moderne lokaler. Foto: Botngaard.

Botngaard vil øke omsetningen - forventer positivt resultat i 2018

Ustyrsleverandøren Botngaard ser positivt på 2018, etter et lavere resultat enn ønsket i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I løpet av 2017 har selskapet redusert omsetningen i kroner, men økt produksjonsvolumet betydelig. Styret skriver i årsberetningen at det skyldes vesentlig prispress i markedet.

Omsetning for 2017 ble på kr 54,4 millioner kroner i 2017, sett mot 62,4 millioner året før. Driftsresultatet hadde en nedgang på 10,4 millioner kroner, og gikk fra 13,5 millioner i 2016 til 3,1 milioner i driftsresultat i fjor. Ustyrsleverandøren hadde et årsresultat på kr 1,3 millioner kroner, som er overført til annen egenkapital i selskapet. 

Ikke tilfredse

Daglig leder Torstein Rønning sier til Kyst.no at de ikke er tilfredse med omsetningen i Botngaard AS for 2017.

- Den kunne godt ha vært større. Vi har flyttet inn i ny fabrikk og brukt ressurser på innkjøring av ny teknologi som kommer til nytte i 2018. Resultatene er også preget av prispress på hovedproduktet i 2017 som er permaskjørt, forteller Rønning.

- Dere har gått ned i både omsetning og driftsresultat. Hva vil du si er årsaken til dette?

Daglig leder Torstein Rønning sier de ikke er fornøyd med 2017 resultatet, men ser positivt på 2018-tallene. Foto: Botngaard.

- Hovedsakelig prispress på hovedproduktet permaskjørt. Vi hadde en omsetning som var 30 % større målt i volum, mens den i kroner var en god del lavere enn året før, forteller han.

Vil passere 100 millioner

Botngaard AS er nå morselskap for to andre selskaper, Botngaard System AS (som leverer lukkede merd systemer) og Botngaard Rantex AS som leverer dukprodukter på land, særlig mot industri/entreprenører. Samlet sett vil omsetningen for konsernet i 2018 passere 100 millioner.

- Botngaard AS har per august solgt et større volum enn for hele 2017. Det er fortsatt hardt prispress – men ny fabrikk med tilpasset teknologi har styrket leveringskapasitet vesentlig – og gjort dette mulig, sier han til Kyst.no.

Ambisjonene for 2019 sier han er fortsatt vekst for alle selskapene, samt lansering av nye tilpassede produkter.

Botngaard AS:

  • Utvikler, produserer og distribuerer produkter innen industritekstiler (presenning) til oppdrettnæringen i Norge og internasjonalt. 
  • Produksjonslokalene er på Valsneset i Bjugn kommune, hvor Botngaard AS disponerer et areal på ca. 2.400 m2 med en moderne maskinpark.
  • De har som mål å bygge opp et kompetansesenter for produksjon og bruk av presenning.
  • Botrgaard AS har to datterselskaper (fra 1.1.2018) som utvikler produserer og selger komplementære produkter til havbruk og landbasert industri.

- Vil øke omsetningen i 2018

Styret i Botngaard AS er tilfreds med selskapets utvikling i 2017 og forventer positivt resultat i 2018.

Selskapet har ved utgangen av året en egenkapital på 11,5 millioner kroner. Styret anser dermed den økonomiske og likvideditetssituasjonen som tilfredsstillende ved utgangen av 2017.

Styret skriver også at det er forventninger om at prispresset reduseres noe i løpet av første halvdel 2018. 

Nye produkter og videreutvikling

Nøkkeltall for 2016 og 2017:

Botngaard har i 2017 satset tungt på videreutvikling av lukkede merdsystemer, automatisering av produksjon og utvidelse av markedsområdet for produksjonen av industritekstiler. Botngaard har nå en organisasjon som er fordelt på tre lokaliteter. Valsneset, Lundamo og Trondheim.

Selskapet arbeider med etablering i nye markedet og lansering av nye produkter, særlig med base i Botngaard Rantex AS fra januar 2018.

- Vil vil ha fortsatt styrking av produktutvikling og salg innen havbruksrelatert industritekstil, samt effektivisering av produksjon skal sikre videre vekst og marginer, opplyser styret i årsberetningen. 

Selskapet hadde ved utgangen av 2017 30 ansatte, hvorav 7 (23 %) er kvinner og 23 (77 %) er menn. Selskapets styre består av kun menn.

De er per dags dato 45 ansatte samlet for de tre selskapene.